Товарните превозвачи вдигат цените с 15 процента

Белчо - тол такси - превозвачи - поскъпване

Изводите са резултат от проучване сред автофирми, обясни за „БАНКЕРЪ“ изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Проучването обхваща първите три седмици на юли сред различните типове фирми за автомобилен превоз на товари. При тези, които основно извършват международни превози, увеличението на разходите зарази повишените пътни такси и съответно – на навлата (цените за превоз на товари – бел. авт.), е по-малко, тъй като българската отсечка заема малка част от общата дължина на курсовете.

Например – при курс Пловдив – Мюнхен (1500 км), българската отсечка (Пловдив – Калотина) е 210 км – едва 14% от общото разстояние. При курсове до Франция, Испания и пр. относителният дял на българската пътна отсечка, за която от 1 юли важат новите тол такси, съответно намалява дори под 10 на сто.

„Така че за превозвачите, които извършват основно международен превоз на товари, разходите заради повишените тол такси са нараснали между 3% и 5%, с колкото те са повишили и навлата си“, обобщи Йордан Арабаджиев.

Както многократно предупреждаваха самите превозвачи по време на срещите си с министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов,

коренно различно е положението за фирмите,

извършващи основно вътрешни превози на товари.

В зависимост от това дали техните маршрути преминават повече по второкласната пътна мрежа, по която до 30 юни 2022 г. не се плащаше нито стотинка, или по първокласните пътища и магистралите, то и ръстът на разходите им и съответно – повишението на навлата, се движи между 9 и 15 на сто, обясни Йордан Арабаджиев.

В най-добро положение са превозвачите, които имат сключени договори за превоз на стоки с големите търговски вериги, като „Метро“, „Лидъл“ и др. В техните договори разходите за пътни такси фигурират в отделно перо, така че увеличението им от 1 юли води до автоматично повишаване на навлата. По принцип това е най-добрият вариант, но тези автофирми не са малко, посочи Арабаджиев. Останалите били принудени да информират клиентите си, че повишават от 1 юли навлата си между 9 и 15 на сто, позовавайки се на драстично повишените тарифи и разширения обхват на тол системата.

Според Йордан Арабаджиев най-много страдат автофирмите, които возят земеделска продукция и някои видове строителни материали, тъй като основните им маршрути минават по второкласната пътна мрежа, за която до 30 юни не се плащаше нищо. Според него проблем се оказал и фактът, че Постановлението на Министерския съвет за увеличаването на пътните такси и за разширяването на обхвата на тол системата беше публикувано в на 30 юни в извънредния брой на "Държавен вестник" и

влезе в сила светкавично – в 00.00 часа на 1 юли (петък).

Много от малките превозвачи не са имали информация и не са реагирали веднага, поради което са забавили повишаването на навлата, а увеличените разходи са останали за тяхна сметка.

„От проучването, което направих, се вижда, че средните разходи на фирмите за тол такси са нараснали над два пъти.“ Това заяви за „Банкеръ“ адвокатът Йоана Лалова, заместник-председател на Управителния съвет на Европейския транспортен клъстер. „Фирми, които до 30 юни са плащали по около 4 000 лв. месечно пътни такси, от 1 юли до 22 юли са платили 10 000 лв., а до края на месеца остават още дни“ – обясни Лалова. Тя посочи и множество конкретни примери, но за да не отегчаваме читателите, избрахме само един от тях:

Тежкотоварен камион с 5 оси и, екокатегория Евро 5, (на който разполагаме с конкретните регистрационни номера на влекача и полуремаркето – бел. авт.) изпълнява регулярни курсове между Търговище и Пловдив. На 10 юни 2022 г. този камион е платил за посоченото разстояние 25.19 лв. пътни такси, а на 12 юли 2022 г. – 56.57 лева, или 2.25 пъти повече спрямо месец по-рано.

„Така че бяхме принудени да повишим цените за превоз на товари и ръстът на навлата при всички превозвачи е факт“, обобщи Йордан Арабаджиев. Според него те вече се отразяват (или в най-скоро време ще се отразят) и

върху цените на всички превозвани стоки, суровини и материали.

Засега без промяна продължават да возят пътниците автобусните компании, обясни за „Банкеръ“ Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. „Най-вероятно ще успеем да задължим до края на годината цените на билетите на сегашното ниво. Знаете, че бяха гласувани компенсации за нас, но все още няма решение за разпределението им, така че не по-рано от октомври очакваме евентуално да получим нещо от тях. Разбира се, дотогава разходите си вървят и ние ги поемаме с надеждата, че след 3-4 месеца те евентуално може би ще бъдат покрити. Мисля, че вече ясно се вижда от всички, че държавата е спряла да работи и не се знае кога отново ще започне да функционира“ – коментира Магдалена Милтенова.

Междувременно от Камарата на автомобилните превозвачи  в България (КАПБ) официално поискаха

решението за вдигане на цената и обхвата на тол системата

да бъде преразгледано.

Единият от мотивите на КАПБ беше доклада на Сметната палата, според който Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е възложила усвояването на 118 млн. лв. за поддържане на тол системата по договор, сключен „на тъмно“. А във вторник (26 юли), КАПБ излязоха с официално становище, в което изразяват своята солидарност с поредната протестна вълна на пътностроителните фирми.

„Факт е, че в сектор „Транспорт“ не се направиха каквито и да било стъпки в подкрепа на българските превозвачи. През последните месеци… ясно заявихме, че ще подкрепим всеки един протест със справедливи искания. В тази връзка ние от КАПБ изразяваме своята принципна подкрепа към протеста на КСБ. Призоваваме и президента на Република България – г-н Румен Радев, заедно със своя екип, възможно по-скоро да подкрепят българския бизнес. Българският народ и бизнес не могат и не трябва да бъдат политически заложници“, се казва в становището на КАПБ.

Припомням, че основната причина за протеста на пътностроителните фирми са неразплатени средства за вече извършени строителни работи. А според изчисленията на Националното тол управление към АПИ въвеждането на по-високите тарифи и включването на второкласните пътища към тол системата трябва да увеличи приходите от тол такси от камионите и автобусите с 328.155 млн. лева спрямо събраните през 2021 г. 158.1 млн. лева.

Ще поживеем, ще видим.

Белчо Цанев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST