ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Очертават се нови възможности за активизиране на търговията с Италия

пазари

Делегация от Италия, организирана от Асоциация на малки и средни предприятия от Сицилия, се срещна с български фирми. Сред гостите имаше компании от различни сектори: информационни технологии,  енергетика, лека промишленост, хранително-вкусова промишленост, фармацевтична промишленост.

Събитието е част от партньорството между Българската търговско-промишена палата и  Службата по търговско-икономически въпроси  на България в Милано, ръководена от Андрияна Колева.

Българската търговско-промишлена палата си партнира с много сродни организации в Италия, сподели председателят на БТПП Цветан Симеонов. Това пък е основна предпоставка за активното сътрудничество между компаниите от двете страни, отбелязват от работодателската организация. Според Симеонов се очаква запазване на ниските данъчни ставки, по-висока инфлация /до 12%/, ръст на износа и отлично представяне на редица икономически сектори въпреки световната криза.

А това посещение е продължение на визита на българския посланик Тодор Стоянов в Сицилия през май тази година, отбеляза Андрияна Колева. Фокусът на срещите тогава е бил насочен към нефтената и газовата промишленост, туризъм, енергетика, военна индустрия и други.

Италия е един от водещите търговски партньори на България, както в Европейския съюз, така и в света.
По данни на Министерство на икономиката и индустрията през 2021 г. се наблюдава възстановяване на динамиката в двустранната търговия между България и Италия след спада през 2020 г. вследствие на пандемията от COVID 19. Налице е ръст както в износа, така и във вноса, като Италия е на трето място между търговските партньори на страната ни по отношение на износа и на пето място по отношение на вноса.

Стокообменът е рекорден и възлиза на 2.62 млрд. евро, а добрата новина е, че търговското салдо е положително за нашата страна.

В последните години водещи стоки в износа ни за Италия са: части за обувната промишленост, рафинирана мед и медни сплави, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, зърнени култури, ел. техника, готови изделия на обувната промишленост, а също и стоки на текстилната, шивашката, кожаро-кожухарската индустрия.

Във вноса от Италия водещи са: трактори, автомобили и други превозни средства, обработени кожи, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, трактори, готови изделия на текстилна, обувна и кожарска индустрия, медикаменти и други.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст