БСП връща мандата на президента неизпълнен

Президентство Връчване на мандат на БСП Георги Свиленски Румен Радев

На 28 юли, четвъртък, в 10:00 часа  на "Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще приеме представители на парламентарната група на "БСП за България", на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

БСП ще върне мандата утре неизпълнен, съобщи по-рано председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. За това, че социалистите нямат подкрепа да съставят кабинет страна ясно след поредица от консултации и заседание на НС на БСП .

От левицата получиха мандат за посочване на кандидат-министър председател преди повече от седмица, но вчера за пръв път бе заявено, че ще предложат Асен Василев от "Продължаваме промяната", който е вицепремиер и министър на финансите в оставка и който беше номиниран за премиер и при първия опит за съставяне на нов кабинет в настоящото Народно събрание  – с първия проучвателен мандат, връчен от президента.

До решението на левицата се стигна, след като днес парламентът отказа да включи в дневния си ред управленската програма, изработена по време на консултациите за формиране на кабинет. От одобрението ѝ зависеше дали социалистите ще внесат предложение за състав на Министерски съвет с премиер Асен Василев от "Продължаваме промяната". Те обвиниха "Има такъв народ" в зависимости от ГЕРБ и ДПС и в липса на искреност за съставяне на кабинет.

Опозицията отговори с контраобвинения за правен нихилизъм и настояване за незабавно насрочване на новите избори.

"Ние утре ще върнем мандата на президента Радев като неизпълнен", обяви председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски минути, след като парламентът отказа да разглежда предложената от социалистите управленска програма. 

"Отговорността за хвърлянето на държавата в безвремие, без председател  на КЕВР, остава в ръцете на тези, които днес саботираха това България да има правителство", каза Свиленски и допълни: "Ясно стана на всички нас, а и на българските граждани, че "Възраждане" са на патерица на ГЕРБ, а "Има такъв народ" – на ДПС".

"Направих всичко по силите си. Проявих търпение, търсих мостове, предлагах решения. Оттук нататък отговорността е в ръцете на президента и на онези, които не проявиха никаква грижа за хората и грам мисъл за следващите месеци", написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"БСП говорят глупости, какво да ви кажа, на мен ми писна от тях – това са хора, които така са се вкопчили в момента във властта, за да може Корнелия Нинова да продължи да продава оръжия през трети страни към Украйна. Което няма лошо, но трябва да е официално заявено. В момента няма правителство, няма мнозинство, няма преговори и за да останат още пет дена на власт, защото –  да приемем съвсем теоретично, това нещо беше минало и идва кабинет начело с Асен Василев или какъвто и да е кабинет, без да разговаря с нас, той не минава. Това са на БСП глупостите, наистина са глупостите и комунистическите им говорения", отговори Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

С поглед към предстоящата предизборна кампания към критиките на БСП се присъединиха и досегашните им коалиционни партньори. 

"Виждаме, че "Има такъв народ" от повече от месец и половина координирано гласува заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", така че това не ни изненада". Всичко остава в ръцете на президента: "Мисля, че е сигурно вече, че вървим към предсрочни избори, изцяло в правомощията на президента е да разпусне Народното събрание и да определи датата на новите избори“, отбеляза зам.-председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Петър Куленски.

Христо Иванов от "Демократична България" заяви: "Нека да си дадеме сметка, ние отиваме на четвърти избори в рамките на 15 месеца ще се съберат, на фона на война. Това е поредната проява, но само поредната проява на абсолютната на неадекватност политическа, така че не съм изненадан, но това не ме прави по-малко загрижен как тази страна ще може да бъде управляема".

Иванов отново повтори офертата си – с "Продължаваме промяната" да се явят съвместно на изборите. Отговор засега няма, но пък държаните за отговорни контраатакуваха. 

"Болшевиците отдясно, комунистите отляво и техните внучета, явно няма да прилагат други, демократични методи, не им са познати демократичните инструменти!", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Нямате време, господа, нито ще има кабинет, нито тази законодателна програма ще се реализира“, заяви председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От Димитровград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допълни: "Госпожа Нинова два пъти си дава оставка за неуспешно представяне на избори. Нормално ли е в една държава, в своята партия да дадеш оставка, че си се представил зле, и след това ти да управляваш държавата?"

От "Възраждане" видяха друго. Лидерът Костадин Костадинов: "Ако има зависимост, то тя е, че БСП зависи от "Възраждане", защото с всеки свой ход те увеличават подкрепата за "Възраждане".

"Няма как този престъпен състав на проваленото Народно събрание, което предизвиква единствено и само погнуса и отвращение в българските избиратели и в българските граждани, да вземе оттук-насетне каквото и да било легитимно решение. Единственото правилно решение в момента – след като Румен Радев получи мандата, президентът трябва да насрочи избори", беше категоричен Костадинов.

Кога точно ще се проведат изборите решение ще вземе президентът Румен Радев, който утре в 10 часа приема на "Дондуков" 2  представителите на БСП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST