ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мадрид оряза прогнозата за растеж през 2023-а

финанси

Испанското правителство понижи оценката си за растежа на националната икономика през идната година след като набиращата скорост инфлация започна да натиска надолу четвъртото по големина стопанство на еврозоната. Испанският министър на икономиката Надя Салвино съобщи, че БВП на страната вероятно ще се увеличи с 2.7% през 2023-а – доста под предишната прогноза за 3.5% ръст. Правителството обаче запази непроменени тазгодишните си предвиждания за 4.3% икономически растеж.

На пресконференцията след седмичното съвещание на кабинета госпожа Салвино посочи, че "несъмнено, основното предизвикателство в момента е инфлацията" и че "войната има важни икономически и социални ефекти по света и всички правителства ревизират надолу прогнозите си за растеж". 

Въпреки че преразгледаните оценки са в хармония с последните очаквания на Испанската централна банка за 2.8% ръст, нейният председател Пабло Ернандес де Кос коментира в късните вечерни часове на 26 юли, че предвижданията и за тази и за следващата години предстои да бъдат понижени. МВФ, Европейската комисия и ОИСР също са настроени по-песимистично и прогнозите им за 2023-а са, съответно за 2%, 2.1% и 2.2% увеличение на испанския БВП.

Инфлацията, чиято юлска стойност вероятно е най-висока от почти четири десетилетия, заплашва да провали възстановяването на националното стопанство, което все още не се е съвзело от пандемията от коронавируса. Подложен под силен натиск да отслаби натиска на нагорещените до червено цени, испанският премиер Педро Санчес подготвя нови налози за банките и за енергийните фирми, средствата от които да помогнат за плащанията по мерките за намаляване на разходите за гориво и за помощите за бедните домакинства. 

Правителството потвърждава фискалните си оценки за 5% бюджетен дефицит през 2022-а и дълг в размер на 115% от БВП. Фиксиран е и таван на разходите за 2023-а на стойност 198 млрд. евро, малко повече от тазгодишния рекорд от 196 млрд. евро. С този лимит започнаха и преговорите на управляващата коалиция за проектобюджета за 2023-а. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст