ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Меморандумът с Gemcorp и IP3 Corporation не поражда каквито и да е ангажименти за България

Александър Николов - министър на енергетиката 2021 г.

На изслушването за Gemcorp се яви само енергийният министър

Меморандумът с Gemcorp Holdings Ltd и IP3 Corporation не поражда каквито и да е ангажименти за България. Това каза министърът на енергетиката в оставка Александър Николов по време на изслушване във Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около подписания от правителството меморандум за 1 млрд. долара с двете компании. Питането бе от Теменужка Петкова от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. Според Николов този меморандум представлява единствено неангажиращ ангажимент и наличие на "добри намерения".

Венко Сабрутев от ПГ на "Продължаваме на промяната" бе категоричен, че тази тема вече е "затворена", защото меморандумът така или иначе ще бъде прекратен.

Припомняме, че днес министърът на енергетиката Александър Николов вече изпрати уведомление до Gemcorp Holdings Ltd и IP3 за прекратяване по взаимно писмено съгласие на сключения на 23 март 2022 г. необвързващ меморандум за разбирателство. Тази стъпка е в изпълнение на решение на Министерския съвет от 20 юли. Заедно с уведомлението, на страните е изпратено и подписано от министъра на енергетиката допълнително споразумение, което урежда отношенията във връзка с прекратяването на меморандума.

На изслушването в комисията Александър Николов отбеляза, че меморандумът е подписан не само с Gemcorp , но и с IP3 Corporation. От IP3 са се съгласили и са искали да работят с Gemcorp като партньор. Освен това този меморандум не може да има никакви правни последици, подчертава министърът в оставка.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст