ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът в оставка отново припомни практиките на Борисов

Министески съвет

"За разлика от преди, когато предишният министър-председател раздаваше парите на калпак или на любими негови кметове, тук решението за това 222 общини да получат финансиране за проектите си, които смятат за важни, е плод на работата на Министерството на регионалното развитие съвместно с градоначалниците."

Така премиерът в оставка Кирил Петков обяви мярката, която влиза в сила с днешното решение на Министерския съвет и с която, по думите му, ще бъдат повлияни над 5.9 млн. жители на България.

От своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов уточни, че става дума за 6 171 361 души в страната, които ще почувстват ефекта от проектите, които са на стойност 418 млн. лева.

Караджов призна, че и в момента във ведомството му работят, както негови експерти, така и експерти от Националното сдружение на общините в България, които изготвят списък от одобрени проекти на българските общини. Завършена е 99% от работата и до края на деня ще бъде обявен окончателният списък, след което по него от понеделник, 1 август, общините ще могат да идват в Министерството на регионалното развитие и да сключват договори.

След това изявление направи и министърът на образованието Николай Денков, за когото премиерът в оставка обяви, че е предложил безпрецедентно финансиране за училищата и детските градини.

"С решение от днес ще предоставим 50 млн. лева на 175 институции в училищната мрежа и в образователната система. Става дума за 151 училища и 24 детски градини. С предимство ще се предоставят средства за спешни ремонти – най-вече за покриви, но също така и за енергийна ефективност, за подмяна на дограма и други спешни ремонти, които могат да се извършат през лятото" – обяви образователният министър.

Той обясни, че с тази мярка се допълват другите програми за финансиране в системата на образованието – 3-годишната програма за построяване на нови детски градини и училища.

"В конкретния случай се запълва липсата на средства за спешни ремонти, която всяка година се усеща през лятото" – добави министърът в оставка Николай Денков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст