ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Велев: Бизнесът ще плати 630 лв./mWh, ако няма компенсации

Васил Велев

"Небитовите потребители ще трябва да платят 630 лв. за мегаватчас за месец юли, ако не бъдат приети мерки да могат да им се изплатят компенсациите за ток от държавата." Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. "Това е най-високата цена досега и поставя индустрията в кризисна ситуация. За юли има закон, според който небитовите потребители трябва да бъдат компенсирани от цените на тока и има таван 250 лв. Сега те ще трябва да платят с 382 лв. повече, което общо за всички става 760 млн. – това е съвсем съпоставима сума с един фонд за заплати", обясни Велев. По думите му предприятията ще трябва да изберат какво да платят – заплати или електроенергия, за да не им бъде спрян токът. Той подчерта пред БНТ, че няма взето решение от Министерския съвет за вноски във фонда за сигурност на енергийната система.

Служебното правителство ще трябва да обезврежда много бомби и мини, а ние ще трябва да разкажем на нашите работници защо нямат заплати, посочи председателят на АИКБ. В много предприятия се спират други плащания, за да се съберат парите за заплати на работниците – очаква се много да изпаднат в ликвидна криза, добави той.

Велев коментира искането на "Булгаргаз" да увеличи цената на газа за август с 54%: "Не е оправдана постъпката на "Булгаргаз" да прекрати доставките по дългосрочния си договор с "Газпром", където цените са много по-ниски. При равни други условия той е значително по-евтин, а всъщност купуваме пак от Русия газ, но чрез посредници, като в крайна сметка България плаща по-висока цена на "Газпром", колкото ако изпълняваше договора." Според него служебното правителство трябва да седне на масата с преговори с "Газпром", защото България така или иначе ще трябва да плати за газа, който не получава. "В договора има клауза "вземи или плати". В края на годината това, което не е взето по договор, 80% от него се дължи като плащане. А Европейският съюз ще ползва руски газ поне още пет години – такива са разчетите на Европейската комисия", допълни той,

Още от месец май няма никакви компенсации за цената на газа за предприятията, а и не е ясно дали доставките ще са подсигурени за ноември и декември, алармира председателят на АИКБ.

Велев приветства гласуваното от енергийна комисия в парламента временно връщане на Иван Иванов за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: "Иван Иванов е добър и почтен човек и е независим, за разлика от много други регулатори. Да, ние сме му искали оставката, организирали сме протести, но му отдаваме дължимото – той е добър професионалист, почтен човек и независим."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст