ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Акценти за 28 юли – 3 август от Banker Weekly

Четете в новия брой

Шок, игри и глупости в енергетиката

 

Енергийно торнадо се изви в България в последните няколко седмици. То се оказва толкова опустошително, че вече трудно може да се предвиди какво ще се случва в следващите месеци с енергетиката, а от там и в икономиката като цяло.

Причината са не само шоковите цени, ами и правно-административният хаос, който се създаде. Никой не бе очаквал, че обезглавяването на Комисията за енергийно и водно регулиране може да има такъв пагубен ефект върху цели сектори. Съдът уж взе едно съобразено с Конституцията решение, но то на практика обърна с главата надолу цялата ни енергетика.

Всичко се корени в неспособността на депутатите да вземат адекватно законодателно решение и да назначат председател на КЕВР.

Политиката на ЕЦБ е гибелна за България

БНБ ще намали отрицателната лихва по свръхликвидните средства, които банките държат по сметки в нея. Това ще бъде първата последица от решението на ЕЦБ за вдигане на реферантната лихва по депозитите с 0.5% до 0 процента. Очакванията на банковия пазар у нас са за промяна от минус 0.7% на минус 0.2 на сто.

Това предсказа специално за „БАНКЕРЪ” Асен Ягодин, член на УС и изпълнителен директор на Пощенска банка. Той е на мнение, че БНБ може дори да направи решителната стъпка да "занули" отрицателната лихва по средствата над задължителните минимални резерви на банките, депозирани при нея.

Товарните превозвачи вдигат цените с 15 процента

Изводите са резултат от проучване сред автофирми, обясни за „БАНКЕРЪ“ изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Проучването обхваща първите три седмици на юли сред различните типове фирми за автомобилен превоз на товари. При тези, които основно извършват международни превози, увеличението на разходите зарази повишените пътни такси и съответно – на навлата (цените за превоз на товари – бел. авт.), е по-малко, тъй като българската отсечка заема малка част от общата дължина на курсовете.

Всички искаха избори, но някои не си признаваха

След падането на правителството на четворната коалиция, а и преди това, всички участващи в него партии вече мислеха за предсрочни избори и се готвеха за тях. Независимо кой какво говореше. Истината е, че тази коалиция беше много трудна, участниците в нея твърде разнородни и нещата вървяха бавно и мъчително.

КС отмени поредната имотна "хитринка" на СОС

Конституционният съд обяви за противоречащи на основния закон текстове, с които Столична община си е уредила удължаване на срока за провеждане на отчуждителни процедури. Делото беше образувано по искане на тричленен състав на Върховния административен съд с предмет: обявяване на противоконституционност на § 23 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО). Става въпрос за санкция срещу поредното хитруване на местната власт в столицата, чиято цел отчуждителните процедури за частни имоти да се протакат във времето.

Българската следа в световната продоволствена криза

Руската инвазия в Украйна през февруари увеличи нестабилността на международните финансови пазари, като повиши цените на суровините и разклати логистиката.  За Русия и Украйна е достатъчно да се каже, че са глобални лидери в производството и износа на ечемик, царевица, рапица, слънчогледово семе и олио. Или казано по-конкретно – двете държави осигуряват една трета от световните доставки на пшеница. Затова новината, че Москва и Киев са успели да постигнат споразумение – с посредничеството на Турция и ООН – бе посрещната с големи надежди.

При Борисов "Лукойл" не плащаше данъци

Докато Бойко Борисов играеше карти и риташе мачлета с бившия шеф на "Лукойл България" Валентин Златев, рафинерията спокойно изнасяше цялата си печалба в чужбина и не плащаше нито лев данъци. Сега за първи път внесоха някакви данъци – 70 млн. лева. А това е печалбата от „левчето“ за една седмица. На годишна база, печалбата само от тази разлика е между 2 и 3 милиарда. Мая Манолова, лидер на „Изправи се, България“ пред "БАНКЕРЪ"

При 65% от общественитe поръчки няма и намек за конкуренция

29% от обществените поръчки в България са поръчки, които се възлагат или чрез пряко договаряне, или чрез договаряне без предварително обявление. А общо 65% от поръчките се възлагат чрез процедури без състезателно начало. Ето защо получаването на средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост е обвързано с ангажимент: България да намали процента на този тип обществени поръчки. Председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред "БАНКЕРЪ"

Време е АПИ да бъде закрита – без право на обжалване и протест!

От известно време лягаме и ставаме със скандалите около Агенция "Пътна инфраструктура". От една страна, директорите на АПИ са виновни за всичко, от друга страна – служителите, юристите и експертите на АПИ са невинни за какво ли не. Също като ДНСК – когато се налага глоби, ние сме първа писта. Когато трябва да се ходи в затвора – девета дупка на кавала сме бе, бате!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст