Промените в Търговския закон минаха на първо четене в парламента

Парламент

Депутатите приеха на първо четене промени в Търговския закон. "За" измененията гласуваха 119 депутати, а четирима се въздържаха. Законопроектът е внесен от Петър Кьосев от  и група народни представители от "Продължаваме Промяната". Колегата му Искрен Митев определи измененията като "революция" в Търговския закон. Николина Ангелкова от ГЕРБ изрази принципна подкрепа за законопроекта и готовност за разговори за намиране на точните формулировки. 

С измененията се цели да се модернизира действащата нормативна уредба на търговските дружества в България и тя да отговори на спецификите на иновативните и ориентирани към растеж стартъп компании. Въвежда се нов правен институт на дружество с променлив капитал, за което не е предвиден минимален размер. Предвижда се създаването на глава в Търговския закон, която да уреди общите разпоредби на дружеството, чийто капитал не подлежи на вписване в Търговския регистър. Развити са основните изисквания при отчитането на капитала и дружествените дялове, като се акцентира върху свободата при договарянето между съдружниците.

За да влязат измененията в сила, е необходимо те да бъдат приети и на второ четене, но това няма как да стане преди разпускането на 47-то Народно събрание.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST