ГЕРБ е в готовност за сътрудничество с всички партии

Бойко Борисов

Лидерът на партията Бойко Борисов обяви днес, че ГЕРБ е в готовност за сътрудничество с всички партии, които ги подкрепят, независимо дали партията е първа или втора политическа сила след извънредния вот. ГЕРБ настоява за закон за 100% диверсификация от "Газпром".

Според Борисов ГЕРБ ще има минимум 59 депутати в следващия парламент и ще бъде или първа, или втора политическа сила. Затова е готова да подаде ръка на всички, които подкрепят исканията им.

"Иначе може да ги тричаме? Няма нещо, в което те да са успели. Няма. Всичко е забатачено. Ако с Турция искат да им обясня как става, с Гърция как става и т.н. – да ме наемат – ще им кажа", заяви той.

ГЕРБ представи първите законодателни промени, за които ще настоява в следващото Народно събрание. От партията са убедени, че България е изправена пред недостиг на природен газ, но в същото време губи 7 милиарда лева годишно заради договори с руски компании и затова настоява за законодателни решения.

"Закон за 100% диверсификация от "Газпром". Първи закон в новото Народно събрание. И без, и с правителство – без значение. 100% диверсификация от "Газпром". Как става – дори ще им кажа – още сега служебното правителство, ако не искат, защото не им се бъркаме в работата – търг, дългосрочен за доставки над 10 години на втечнен газ", каза още Борисов.

Той изброи шест приоритета на партията, които биха могли да доведат до следизборна коалиция в следващото Народно събрание. От думите му стана ясно, че отправя послания към "Продължаваме промяната".

Шестте приоритета са – закон за 100% диверсификация на доставките на газ от "Газпром" и дългосрочен договор за доставки на втечнен газ, таван на цените на горивата от 2,70 лева, договор със САЩ за доставка на още осем изтребителя Ф-16 блок 70, диверсификация на доставките на руско ядрено гориво и мощности, край на "издевателствата", по думите на Борисов, с цената на тока и съдебна реформа.

"Това са нашите линии – кой ще подкрепяме или ще управляваме заедно. След два месеца минимум 59 депутати ще имаме и ние, колкото досега. Аз мисля, че и доста повече – с втората или с първата управляваща партия ние ще имаме голямо мнозинство да приемем всичките тези закони", посочи Борисов.

Борисов се обяви и за таван на цената на горивата. Сред исканията на ГЕРБ са продължаваща модернизация на военновъздушните сили, диверсификация на ядреното гориво, поевтиняване на тока и продължаваща съдебна реформа.

"По време на нашето правителство България стана най-голямата газопреносна страна на Балканите. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата", заяви лдерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг на Изпълнителното бюро на партия след среща, свикана от Борисов, за да търсят изход от газовата криза.

"Когато бяха най-тежките години за него, направих във Варна среща на ЕС, и оправихме отношенията. Да не ми е било лесно? Толкова тежки бяха отношенията", каза още той. 

"Аз не съм човек, който по време на криза търси оправдание. Обръщам се към нашите политически опоненти да спрат да лъжат и да търсят оправдания. Пълен провал са и всичките им ходения в Баку –  договорени са на 180 евроцена, ние го договорихме на 30 евроцена. Когато започнахме да правим „Александруполис“ на гола поляна, ние купихме 20% и резервирахме капацитет. Ние проектирахме, финансирахме, и построихме точно толкова, колкото Кирил Петков ходи да върти крана", отбеляза Борисов. 

На брифинга присъстват още Делян Добрев и Томислав Дончев. Делян Добрев от своя страна заяви, че газът е с 30% по-скъп.

"За българския народ едва ли имат значение безпочвените обвинения на едни или други в корупция", каза още Борисов. Според него в момента на България й извиват ръцете.

"Обръщам се към колегите от другите политически партии. Ще управляваме само с партии, които ще подкрепят за първи закон за 100% диверсификация от "Газпром". Още сега служебния кабинет да обявят търг за 10 г. за доставки на втечнен газ. За да може бизнеса и домакинствата да знаят за колко ще купуват газа", допълни лидерът на ГЕРБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *