ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бургазлии готвят протест заради скока на водата

Ахелой

Жителите на Бургас са готови да излязат да протестират срещу драстичното поскъпване на водата. От 1-ви август те ще трябва да плащат по 4.39 лв. за кубик вода, което представлява увеличение от 60 процента.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че в позиция до регулатора и ВиК дружеството ще поиска преразглеждане на решението за повишението на цената на водата.

В същото време областният управител Стойко Танков посочи, че община Бургас е гласувала "за" увеличението на цената на водата при разглеждане на предложението на дружеството "ВиК". По думите му на заседанието през април всички общини, с изключение на Средец и Руен, които не са присъствали, са подкрепили бизнес плана с увеличението и сега е нелогично някой да се разграничава, след като е бил наясно какво ще се случи с цената на водата.

От енергийния регулатор посочват, че увеличението на цените на услугите на "ВиК" Бургас е можело да е с близо 54 стотинки на кубичен метър по-малко, ако дружество е било получило необходимите заемни средства за инвестиции. Тези инвестиции са му били необходими за присъединените към ВиК Бургас нови обекти за експлоатация – язовир "Ахелой“ и язовир "Порой".

Тяхното присъединяване се налага поради продължителното засушаване в района на водосбора на язовир "Камчия" и реалната опасност за въвеждане на режим във водоподаването.

В тази връзка с разпореждане на МОСВ на ВиК ЕАД гр. Бургас са дадени предписания да предприеме действия за преминаване към алтернативни водоизточници. Анализът е показал, че за питейно-битово водоснабдяване такива могат да бъдат язовирите "Ахелой" и "Порой", но те не могат да бъдат включени за водоснабдяване, без да бъдат извършени необходимите дейности – строително-монтажни работи по язовирни стени, водовземни кули и основни изпускатели; доставка на необходимото оборудване и привеждане на язовирите в изправно техническо състояние.

В допълнение, за пречистването на водите от тези два водоизточника е необходимо изграждането на пречиствателни съоръжения, а за довеждането на водите им до деривация "Китка – Бургас" е нужно проектиране и изграждане на помпени станции и напорни тръбопроводи с достатъчен дебит.

В бизнес плана на ВиК оператора, представен в КЕВР на 02.12.2021 г., са предвидени инвестиции за язовири "Порой" и "Ахелой" в общ размер 46. 464 млн. лв., които да бъдат финансирани чрез заем, осигурен от принципала на дружеството – "Български ВиК Холдинг" ЕАД. Но тъй като този заем не е осигурен, се налага и драстичното увеличение на цената на водата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст