Новият генерален секретар на ОПЕК встъпи в длъжност

опек

Новият генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) – кувейтецът Хайсам ал Гайс, встъпи в длъжност, предаде ТАСС. Той има мандат от три години. Според устава генералният секретар може да бъде преизбиран само веднъж.

59-годишният Ал Гайс, който има голям опит в петролния сектор, беше избран на този пост на специална видеоконференция на министрите от ОПЕК в началото на януари. Кандидатурата му беше единствена в списъка. Той наследява на поста починалия на 5 юли нигериец Мохамед Баркиндо.

Така Хайсам ал Гайс ще председателства планираните за утре и вдругиден срещи в рамките на групата ОПЕК+ – става въпрос за заседанието на техническия комитет, мониторинговия министерски комитет и срещата на министрите от обединението. Очаква се да бъде обсъдено продължаването на производството на петрол през септември със сегашния капацитет въпреки настояването на САЩ за увеличаване на добива.

На 3 януари 2022 година ал Гайс беше избран за генерален секретар на ОПЕК. Един от главните му приоритети на този пост се смята запазването на сделката за създаване на ОПЕК+ (споразумение между страните от ОПЕК и 11 държави, в това число и Русия, за регулиране на добива на нефт, сключена през 2016 година на фона на падането на световните цени на енергоносителите). Според Гайс, тя е в интерес на всички участници в споразумението.

Хайсам ал Гайс владее няколко езика – английски, френски, испански, немски, португалски и китайски. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *