ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заложихме на политики за насърчаването на всички видове туризъм

Министерски съвет Христо Проданов

Заложихме на политики за насърчаването на всички видове туризъм. Наред с традиционните подотрасли – морският и зимен туризъм, за нас е изключително важно да бъде използван потенциалът и на културния туризъм, на спа туризма, на винения и кулинарния туризъм, на здравния туризъм и други. Тези мерки са сред основните акценти от дейността на Министерството на туризма, отчете министър Христо Проданов за своя мандат между декември 2021 г. и юли 2022 година.

В своята работа той е поставил фокус върху намаляване на последствията от военните действия в Украйна, негативните ефекти от пандемията, нарушените вериги на доставки и произхождащата от това инфлация.

Министерство на туризма, към което беше работната група „Настаняване“, подпомогна Министерски съвет в целия период на кризата с войната в Украйна и настаняването на разселени лица от 24 февруари досега. Програмата продължава и към момента и е със срок до 30 септември /към момента около 26 000 продължават да са настанени в български хотели/. Стойността на изплатената помощ за хотелите и местата за настаняване е близо 150 милиона лева.

В резултат на мерките, през първото тримесечие на тази година туризмът се разви до равнище от 82% спрямо периода преди пандемията. „Отчитаме ръст на българските и чуждестранни туристи около 48%, а броят само на гостувалите у нас чуждестранни посетители е около 2.9 пъти“, отбеляза министър Проданов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст