ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сръбски депутат: Ще бъдем принудени да денацифицираме Балканите

Сградата на парламента в Белград Скупщина

Владимир Джуканович, депутат от управляващата в Сърбия Сръбска прогресивна партия, написа в Туитър, че му се струва, че Сърбия ще бъде принудена да започне денацификация на Балканите, съобщава регионалната телевизия Ен 1.

"Все повече ми се струва, че Сърбия ще бъде принудена да започне денацификация на Балканите. Бих искал да греша", написа Джуканович.

Русия използва "денацификацията" като едно от оправданията да нападне Украйна.

Туитът на Джуканович предизвика бурни реакции и остри критики.

По-късно той се извини и написа, че бил "страшно безотговорен човек, че написал този туит "повече така, на шега", и е създал огромен проблем на президента Александър Вучич и на страната си".

В Генералния щаб на сръбската армия тази нощ се състоя заседание на президента Александър Вучич и военното ръководство на Сърбия, след което президентът съобщи за ТВ Пинк, че Белград е молил представителите на международната общност да направят всичко възможно да повлияят на Прищина да оттегли решенията си, предаде Танюг. Вучич изрази надежда, че днес ще се стигне до деескалация на ситуацията в Косово.

"Вярвам, че краткосрочно ще имаме добри вести. Какво обаче ще стане по-нататък, не мога да кажа", добави той. Акцията на Прищина в Косово е подготвяна отдавна, но Белград прави всичко за успокояване на ситуацията, продължи Вучич.

"Колкото и да е трудно, няма да се предадем, Сърбия ще победи", подчерта президентът.
 
Той благодари на косовските сърби за тяхната сдържаност и смелост. "В идните седмици ни предстои най-тежката политическа борба и им благодаря, че пазят сръбското име и фамилия в Косово, че са безстрашни", каза Вучич.

Косовски сърби блокираха снощи пътищата, водещи до граничните пунктове "Ярине" и "Бърняк", недоволни от решението на правителството на Косово да заменя от днес личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово, както и регистрационните табели на автомобилите, издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст