ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лек ръст на незаетите офиси и спад на площите в строеж

офис

Лек ръст бележи делът на незаетите офис площи в София през второто тримесечие на тази година. Към юни той е 16.7% при 16.4% между януари и март. Причината е финализирането на средноголям офис проект през периода, но липсата на сериозни обеми нови площи в строеж се очаква постепенно да балансира пазара, отбелязват в своя доклад от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Данните показват и спад на офис площите в строеж в столицата – малко над 175 000 кв. м при почти 200 000 кв. м в първото тримесечие. Причината е липсата на новозапочнати проекти на пазара.

“През последните месеци наблюдаваме стабилно представяне на офис пазара в София, продиктувано от постепенното връщане на служителите в офисите. Причината да не усещаме по-осезаемо ефекта от този процес е хибридният модел на работа, който трайно се настани като практика, особено в сегмента на IT и BPO бизнеса”, коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.

Във фокуса на наемателите устойчиво попадат споделените офиси,

тъй като представят възможност за динамично разширяване на бизнеса и наемане на нови служители. Средната заетост на този тип обекти по данни на C&W Forton е над 70 процента. Сред новооткритите през периода споделени офис площи попада и MyFlex Coworking в Megapark. Новото споделено офис пространство предлага над 250 работни места и се управлява от C&W Forton. С новите площи в този сегмент общото предлагане на споделени офис площи в София надминава 50 000 кв. метра.

Профилът на наемателите трайно се промени в сравнение с 2019 година. "Все по-отчетливи са изискванията им за повече гъвкавост в договорите за наем, затова и сгради, които предлагат комбинация от стандартни и флекс (под наем) офиси, ще бъдат предпочитани от компаниите”, коментира Йордан Кръстев, мениджър “Офис площи” в Cushman & Wakefield Forton.

Като цяло

офис пазарът в София показва признаци на плавно възстановяване,

като наемната активност през първата половина на 2022 г. се задържа над средните нива за този период от годината, достигайки 85 444 кв. метра. Този обем обаче се формира основно от подновявания на договори и премествания на наематели – общо около 70% от сделките. Тъй като тези трансакции не допринасят или има слаб принос за ръст на пазара, нетното усвояване на офис площи за шестмесечието се запазва на скромни нива – 13 387 кв. метра.

Повечето сделки са в сгради клас "А" в резултат от желанието на наемателите да получат по-добра работна среда. Компаниите от IT и BPO (Business process outsourcing) сектора остават основни играчи на пазара, като формират повече от половината от сделките през първото полугодие на тази година.

Наемните цени на първокласните офиси в София остават стабилни

за поредно тримесечие – 15 евро/кв. м в централната част на града и 12-14 евро/кв. м по протежение на главните пътни артерии. Нарастващите оперативни разходи оказват натиск върху наемодателите да увеличат таксата за поддръжка и обслужване, като за София тя е в диапазона 2.75 – 4 евро/кв. метър.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст