ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Островът е в рецесия и клони към стагфлация

пазари

Обединеното кралство вече е в рецесия, защото кризата на издръжката на живота има опустошителни последствия върху доходите на домакинствата, обяви водещия британски Национален институт по икономика и социални изследвания (НИИСИ). В мрачна оценка, публиквана на 3 август, учените констатират, че средната стойност на бюджетите, с които разполагат британците, ще падне с безпрецедентните 2.5% през тази година и ще остане със 7% под предпандемичните равнища до края на 2026-а.   

"Островът навлиза в период на стагфлация с висока инфлация и рецесия, поразяващи икономиката в един и същи момент", коментира Стийвън Милард – заместник директор по макроикономика на НИИСИ.

Институтът прогнозира също, че броят на домакинствата, които живеят от заплата до заплата, ще скочи почти двойно – до 7 млн. до 2024-а, от които 5.3 млн. нямат никакви спестявания. Те ще бъдат принудени да теглят заеми или да искат разсрочването им, защото набъбващите сметки за енергия ще подяждат доходите им.

Предупреждението за рецесия, която, според НИИСИ е започнала през третото тримесечие и ще продължи до началото на 2023-а, е настойчиво напомняне на предизвикателствата, пред които са изправени двамата претенденти за премиерския пост на подалия оставка британски лидер Борис Джонсън. Икономистите твърдят, че дълбочината на кризата ще принуди правителството да отговори категорично с точно определени и целенасочени мерки, а не с подхода на финансов мениджмънт от минали кризи. 

Безпокойство буди и разширяващата се икономическа пропаст между Лондон и останалата част от Великобритания. Тя предполага, че водещата политика на правителството да подкрепя по-бедните области не е успешна. Институтът предлага на най-уязвимите жители на Острова да се окаже по-голяма помощ заради настъпващата инфлация, измервана чрез потребителските цени, която се очаква да скочи до почти 11% през тази година. Докато индексът на цените на дребно – по-широкият инфлационен показател, отчитащ и повишението на билетите за пътувания с влакове и на правителствените разходи за лихви, ще достигне 17.7% – най-високото равнище от 1980-а насам.    

За да отговори на инфлационното настъпление, "Бенк ъф Инглънд" ще трябва да повиши лихвите до 3% през идната година, смятат икономистите. Те пресмятат че безработицата ще надхвърли 5% заради охладеното потребление. 

"Оттук нататък банковият паричен комитет трябва да гарантира, че инфлацията ще се понижи през идната година, а новият премиер да подкрепи онези домакинства, които са най-засегнати от рецесията и от срива на доходите", заключава Милард. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст