ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Националният гаранционен фонд със споразумение с ОББ за гарантиране на кредити за МСП

Националният гаранционен фонд

Националният гаранционен фонд, част от Групата на „Българска банка за развитие“ АД, подписа споразумение с Обединена българска банка, част от белгийската финансова група KBC, за издаване на гаранции по кредити, отпуснати за финансиране на микро-, малки и средни предприятия. Програмата е насочена към подкрепа на българското предприемачество и ще предложи гаранции на обща стойност от 192 млн. лева.

Споразумението е подписано от Тодор Тодоров – изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд, Деян Калъпчиев – член на съвета на директорите на Националния гаранционен фонд, Десислава Симеонова – изпълнителен директор с ресор „Малки и средни предприятия“ на ОББ, и Татяна Иванова – изпълнителен директор „Маркетинг и дистрибуция – банкиране на дребно“ на ОББ.

Основни предимства на гаранционната схема на Националния гаранционен фонд са преференциалните цени и отстъпките в обезпеченията спрямо стандартните за търговските банки, както и възможността да се гарантират кредити за финансиране на европейски проекти. Партньори на Националния гаранционен фонд по тази програма са 10 търговски банки, като общата стойност на заявения гаранционен лимит е 674 млн. лева. Това позволява отпускане на потенциално гарантирани кредити за около 1.4 милиарда лева.

Очаква се около 5000 малки и средни фирми да получат подкрепа по програмата. Гаранционната схема е предназначена за съществуващи и стартиращи микро-, малки и средни предприятия, като гаранцията покрива до 50% от размера на отпуснатите кредити.

Допустими са инвестиционни, оборотни кредити и банкови гаранции в левове и евро. Програмата предлага облекчени условия за кандидатстване за грантови проекти и ВЕИ, както и за предприятия от сектор (по Национален класификатор на икономическите дейности-79) – туристическа агентска и операторска дейност, както и други дейности, свързани с пътувания и резервации.

Предвиден е и удължен срок за включване на нови кредити от 1.5 г. до 3 години.

Новата гаранционна схема на Националния гаранционен фонд е поредна стъпка в подкрепа на мисията на дружеството да стимулира устойчивото развитие на малките и средни предприятия в страната посредством предоставянето на равен достъп до финансов ресурс. Схемата надгражда успешните гаранционни продукти, реализирани през последните 10 години, и затвърждава водещата роля на дружеството като гарант на малкия и среден бизнес.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст