ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Оборотът на Българска фондова борса за юли е над 66.1 млн. лв.

пазари

Общият оборот на „Българска фондова борса“ (БФБ) за юли възлиза на 66.114 895 лева, четем в месечния бюлетин на борсовия оператор. Активността се е свила с 33 на сто спрямо юни приближи до сто миилона лева.

В същото време, на годишна база оборотът за седемте месеца`се удвоява (ръст от 109.15%) спрямо същия период на 2021 г. и достига 581 млн. лева.

Този резултат е следствие от намаления с една трета брой сделки на БФБ през юли, които са 7438 при 10 791 през юни. Между януари и юли обаче покупко-продажбите нараства с 53 на сто на годишна база.

Пазарната капитализация на БФБ в края на седмия месец е в размер на 30.69 млрд. лв., което представлява 19.86% от брутния вътрешен продукт на страната.

В топ 3 на най-ликвидните емисии акции на българската фондова борса за юли са: "Дронамикс Кепитъл" АД (с 354 сделки), "Агрия Груп холдинг" АД (с 337 контракта) и "Неохим" АД (с 336 сделки).

През юли всички борсови индекси на БФБ, с изключение на BGREIT, който измерва представянето на дружествата, които инвестират в недвижими имоти, бележат понижения на месечна база. Бенчмаркът на сините чипове SOFIX и широкият измерител BGBX40 губят съответно по 2.20% и 2.74 на сто. Понижението при широкия индекс BGTR30 е 1.47 на сто. Секторният BGREIT расте с 1.45 на сто спрямо юни. На годишна база и за седемте месеца този показател се е повишил /с 12.21%/.

Осем компании от SOFIX са дърпали надолу индексът на сините чипове, като са завърши юли със загуба борсовота търговия през седмия месец. Другите седем от базата за изчисляване на този показател са повишили цените на своите акции.

В топ 3 на печеливши компании от основния борсов индекс SOFIX през месеца са "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ, "Индустриален Холдинг България" АД и "ТБ Централна кооперативна банка" АД, които повишават цените си съответно с по 6.36 на сто, 6.12 на сто и 1.74 на сто. Сред топ 3 на губещите компании от SOFIX са "Монбат" АД, "Еврохолд България" АД и "Химимпорт" АД.

През юли с акциите на компаниите, търгувани на пазара за растеж "Бийм" (beam), са сключени 895 сделки при оборот от 1.4 млн. лева. Сделките на пазар MTF BSE International са 1695, а оборотът при тях възлезе на 15.64 млн. лева.

Акценти

На 5 юли  бе отбелязана една година от създаването на пазара за международни акции на „Българска фондова борса“ – BSE International. Над 60 млн. лева е оборота и 5718 сделки са сключените сделки през този период. В топ 10 на най-предпочитаните от българите акции през годината са: "Фолксваген" (Volkswagen AG), "Амазон" (Amazon.com Inc.), "Пфайзер"  (Pfizer Inc)., "Порше" (Porsche Automobil Holding SE), "Интел" (Intel Corporation), "Епъл" (Apple Inc.), "Ново Нордиск" (Novo-Nordisk AS), "Алибаба" (Alibaba Group Holding Ltd.),  "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz Group AG)  и "Сименс" (Siemens AG).

Най-високият брутен дивидент на една акция за периода са разпределили "Фолксваген". За една година са раздадени 206 такива плащания на български инвеститори в шест различни валути. Общо 21 от търгуваните на този пазар компании са давали дивиденти всяко тримесечие. Общо 15 инвестиционни посредници и банки търгуват интензивно на BSE International като най-активните сред тях са: "Централна кооперативна банка", "БенчМарк Финанс", "Карол", "Елана Трейдинг" и "Загора Финакорп". Инвеститорите могат да влагат и в борсово търгувани фондове (ЕТФ-и), които следват движението на индекси като DAX, S&P 500, FTSE All-World, NASDAQ-100, STOXX Europe 600, както и на основни криптовалути. 

На 14 юли се осъществи първичното публично предлагане (IPO) на "Бий Смарт Текнолоджис" АД (Bee Smart Technologies) на пазар "ВЕАМ". Компанията, която разработва авангардни технологии за дистанционно следене на кошери и иновативни бизнес модели за търговия с пчелни продукти, набра търсените 1.2 млн. лева. 

На 19 юли БФБ обяви, че от 8 август започва изплащането на 6-месечен дивидент за второто полугодие на миналата година в размер на 0.4826 лева на акция. То се извършва в 60-дневен срок от решението на общото събрание. През октомври 2021 г. БФБ раздаде на акционерите дивидент за първото полугодие на 2021 в размер на 0.55 лв. на акция, което бе най-големият дивидент в историята на борсовия оператор.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст