Първият ляв президент на Колумбия се закле

Густаво Петро

Густаво Петро, ​​първият ляв президент в историята на Колумбия, положи клетва снощи в Богота, в присъствието на стотици хиляди събрали се, съобщи Франс прес.

Той наследява много непопулярния Иван Дуке. Четиригодишният му мандат започва с подкрепата на лявото мнозинство в Конгреса, с което Колумбия, управлявана дълго време от консервативен елит, следва път, подобен на този на други латиноамерикански страни, в които надмощие вземат левите сили.

"Кълна се в Бог и обещавам на народа да следвам строго Конституцията и законите на Колумбия", заяви по време на церемонията по встъпване в длъжност 62-годишният бивш сенатор и бивш партизанин, който обеща радикални трансформации, особено по отношение на околната среда, борбата срещу неравенството и насилието, свързано с трафика на наркотици.

Петро се отказа от въоръжената борба преди три десетилетия, а днес положи клетва като президент на площад "Боливар" в Богота пред множество международни гости и огромен брой събрали се граждани.

Новият президент на Колумбия Густаво Петро се обърна във встъпителната си реч снощи към въоръжените групи, действащи в страната, като им предложи "правни изгоди", ако подпишат мирно споразумение.

"Ние призоваваме всички въоръжени групировки да оставят оръжията в мъглявините на миналото. Да приемат правни облаги в замяна на мир и в замяна на окончателно прекратяване на насилието", заяви първият президент на колумбийската левица.

Освен това в речта си Петро призова за прекратяване на неуспешната "война срещу наркотиците" и за преминаване към "силна политика за предотвратяване на потреблението" в развитите страни.

"Време е за нова международна конвенция, която да приеме, че войната срещу наркотиците се е провалила", подчерта левият лидер на страната, която е първа по производство на кокаин в света.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст