За над 1 млн. лв. изследваме запасите от риби и рапан

рапан

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури ще изследва запасите от най-значимите видове черноморски риби и рапан.

Изследването се финансира от Програмата за морско дело и рибарство, като целта е да се подпомогне събирането, управлението и използването на първични биологични, технически, екологични и социално-икономически данни в рамките на Националната програма за събиране, управление и използване на данни в сектор „Рибарство” за 2022 година.

Така ще се оцени състоянието на експлоатираните морски биологични ресурси; нивото на риболов и въздействието, което риболовните дейности оказват върху морските биологични ресурси и морските екосистеми; социално-икономическите резултати на сектора на рибарството, сектора на аквакултурата и преработвателния сектор в рамките на Европейския съюз.

Изследванията ще се извършват чрез дънни снимки и чрез събиране на биологични проби от улова на калкан, трицона, хамсия, сафрид, барбуня, меджид, черноморска акула и рапан. Предвидени са набор от изследвания в рамките на 2022 година. В  допълнение ще се наблюдават риболовните дейности, което ще даде възможност за оценка на уловеното, изхвърленото и разтовареното количество риба и други морски организми.

Бюджетът  на проекта е 1 008 261.74 лв., от които 80%  в размер на 806 609 лв. се осигуряват от Европейския съюз чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство, а 20% в размер на 201 652 лв. от държавния бюджет на страната. Изпълнението на проекта трябва да приключи до 30 ноември 2023 година.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст