Осло ограничава износа на електроенергия за Европа

пазари

Норвегия подготвя лимити за износа на енергия – ранен индикатор за тестовете, на които ще бъде подложена трансграничната европейска солидарност през зимата в хода на задълбочаването на енергийния хаос. Запълването на водохранилищата за водните централи ще бъде приоритетна задача пред производството на електроенергия когато равнищата на басейните паднат под средните за сезона, съобщи на 8 август министърът на енергетиката Терье Аасланд. Страната е един от водещите износители на електричество и изпраща на съседите си близо една пета от генерираните количества, но ниските водни нива в Южна Норвегия принуждава правителството да се задейства навреме, за да предотврати национален недостиг през зимата.   

В брифинг за партийните лидери на парламентарно представените политически сили министър Аарланд обяснява, че "на практика става въпрос за контролни механизми, които ще ограничават възможностите за износ в случай на слабо запълване на резервоарите". Министерството трябва да разработи през седмицата рамката, която ще позволи на механизма да се задейства колкото е възможно по-бързо.

В хода на влошаването на енергийната криза в Европа, всяка допълнителна рестрикция ще е още един удар върху страните от Стария континент, които разчитат на евтината норвежка водна енергия да поддържа осветени жилища, улици и магазини. Великобритания е след най-зависимите от норвежкия износ държави и всяко ограничение ще повиши и без това солените цени и може да принуди Националната електрическа система да ползва генерираните от въглища резерви, посочват експерти от бранша.

Аасланд и премиерът Йонас Гар Стьоре са се срещнали с парламентарните лидери на 8 август, за да ги запознаят със ситуацията на енергийния пазар и парламентът може да бъде свикан извънредно през летния почивен сезон, за да вземе решение по проблема. Енергийният министър потвърди също, че ще бъде увеличен обема на програмата, която подпомага потребители и фермери да покриват растящите си енергийни сметки.

Норвегия не е член на Европейския съюз, но е част от единния енергиен европейски пазар, чийто правила не позволяват на страните да ограничават потоците за продължителни периоди от време. Подобни лимити ще бъдат допуснати единствено при обявяване на извънредно положение. Лобистката група на националните енергийни дружества EnergiNorge вече заяви, че всякакви потенциални редукции на норвежкия износ на електричество трябва да става по пазарните правила на ЕС. И че не е приемливо в тежки времена да се пренебрегва сътрудничеството и предсказуемостта на търговията на енергия и на потоците, от които зависят европейците.

Норвегия произвежда почти цялата си електрическа енергия от огромните водни ресурси. В исторически план страната винаги е била в състояние да изнася сериозните си излишъци и все още е с едни от най-ниските цени в Европа. След сухата пролет обаче водните хранилища в най-тежко засегнатите области са запълнени на едва 49.3% в сравнение със средните 74.9% за периода 2000-2019-а. 

Засега Норвегия има по-големи количества вода в резервоарите от предварителните прогнози за началото на есента, успокоява Аасланд и допълва, че вероятността от евентуални електрически режими през зимата е "ниска".

Норвежките енергийни дружества печелят солидно от продажбата на електроенергия зад граница, особено при сегашните високи цени и екстремни пазарни колебания. Най-едрият производител на енергия на страната "Статкрафт" пък декларира в официално становище, че подкрепя "добре функционираща пазарна енергийна система, при която Норвегия може да внася енергия в сухи години и да изнася при наличието на излишък".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст