Рекордно малко застъпени площи при кръстосаните проверки за Кампания 2022

дфз

Месец по-рано приключиха кръстосаните проверки на подадените заявления по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) ревизира 1 176 209 земеделски парцела с обща площ от 3.88 млн. хектара, които са декларирани в заявленията на 58 190 кандидати за подпомагане на дейността им.

В резултат на извършения контрол са констатирани 2574 ха двойно декларирани площи, заявени от 5680 бенефициери. Статистиката показва, че за Кампания 2022 г. са регистрирани най-ниските нива на застъпвания, откакто в страната ни се прилагат директните плащания като инструмент на Общата селскостопанска политика (от 2007г.).

За сравнение, през 2021-а бяха установени 7087 двойно декларирани площи, обхващащи 3567 хектара. Своеобразен негативен рекорд беше отчетен за Кампания 2014. Тогава бяха констатирани 54 733 застъпвания с обща площ 43 хил. хектара. Амбицията на Държавен фонд "Земедеие" е да бъдат сведени до минимум случаите на двойно декларирани площи чрез въвеждане както на нови технологични решения, така и чрез засилена информационна кампания сред земеделските стопани.

Информация за установените застъпвания е публикувана в индивидуалния профил на всеки земеделски стопанин, вписан в Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд „Земеделие“. Данните са въведени в раздел „Справки“, в секция „Двойно декларирани площи“.

Припомняме, че от Кампания 2019 не се налага земеделските стопани да се явяват в областните дирекции на фонда за предоставяне на документи за изясняване принадлежността на двойно декларираните площи. При тяхната обработка Държавен фонд „Земеделие“ използва данни за регистрираното правно основание, които се предоставят от Министерство на земеделието.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст