Xiaomi има вече 140 прототипа безпилотни автомобили

Xiaomi

Китайският производител на електроника Xiaomi в момента тества системи за автономно управление, собствена разработка, най-малко на 140 автомобила, движещи се по територията на Китай. За това пише Ройтерс като се позовава на шефа на Xiaomi Лей Цзюн.

Отбелязва се също така, че Xiaomi има специално подразделение с щат от 500 човека, което се занимава изключително само с разработки в сферата на автономното управление за бъдещия фирмен автомобил, който компанията разработва. Според Цзюн, Xiaomi вече е инвестирала в това направление 3.3 млрд. юана (около 490 млн. долара).

Reuters също така обръща внимание и на това, че Xiaomi не е единствената компания в Китай, която вижда перспективи в пазара на безпилотни автомобили и активно инвестира в него. Големи играчи на тази арена са също компанията за автомобили под наем Didi Global и ИТ-гигантът Baidu inc. Последната, между другото, тази седмица стана първата компания, която е получила правото да използва напълно безпилотно такси по пътищата за общо ползване в Китай.

 

Xiaomi

(на китайски Сяоми Корпорейшън) е основана от седем партньорски фирми на 6 юни 2010 година.

Името на компанията буквално се превежда като „малко зрънце“, т.е. просо. Лей Дзюн (основателят на компанията) обяснява, че това е препратка към интерпретация на една от будистките сутри – "силата на просено зърно е голяма, колкото планината Меру и може незабавно да спре бурна река."

Също така окончанието MI се интерпретира като "мобилен интернет“ (mobile internet) и даже Mission: Impossible („мисията невъзможна“), намеквайки, че компанията си поставя задачи, които изглеждат невъзможни за изпълнение, и постига успех, като ги решава.

Милиардерът Лей Дзюн, съосновател на компанията, заемащ позицията главен изпълнителен директор, често е наричан китайският Стив Джоб. Той притежава над 30% от акциите на „Сяоми“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст