ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До края на 2025 г. ще имаме пет медицински хеликоптера

Служебен кабинет служебно правителство Атанас Пеканов

До края на 2025 г. България трябва да има пет медицински хеликоптера, закупени със средства от Плана за възстановяване. Това обяви пред БТВ вицепремиерът по управление на европейските средства.

“Проектът за оказване на спешна медицинска помощ по въздух бе инициатива на президента Румен Радев. Той беше заложен в Плана за възстановяване и устойчивост миналата година. Ние смятаме, че това е изключително важен проект, тъй като ние сме последната страна, която няма такава система”, каза Пеканов. 

Той подчерта, че този проект ще се придвижи идните седмици или месеци. 

“В края на годината трябва да бъде обявена обществената поръчка, а в началото на 2023 г. да бъде избран изпълнител”, обясни Пеканов.  По думите му до края на 2025 г. ще трябва да има обучени пилоти както да има т.нар. хангари, където се съхраняват хеликоптерите.

Прогнозната стойност за тях е близо 163 млн. лв.

"За да получаваме плащанията си от Брюксел по Плана за възстановяване, ние трябва да отчетем дадени резултати. По първото плащане, ние трябва да изпълним 22 мерки. При приемане на властта миналата седмица ние видяхме, че документите са почти готови за 21 от 22 мерки. Последният проект е за модернизиране на МВР, като ние работим с тях, за да може в оперативен порядък в следващите дни да има решение, за може да се изпълни тази мярка", обясни Пеканов. 

Първият транш средства от Брюксел по Плана за възстановяване се очаква в края на годината, каза той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст