ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия възстанови петролните доставки през Украйна

пазари

Спрените руски петролни потоци за Централна Европа са възобновени след като унгарската група от рафинерии "МОЛ" плати на Украйна дължимите транзитни такси за пренос на горивото през нейната територия, намирайки временно решение на последните трусове в руските енергийни доставки.

Словакия е започнала да получава руско черно злато през южната отсечка на петролопровода "Дружба", потвърди в официално изявление на 10 август унгарската рафинерия. Руското гориво ще достигне до Унгария на 11 август. Платените такси за транзита на суровината покриват само потоците до Словакия и Унгария, но не и до Чешката република, твърди словашката рафинерия "Словнафт", която е част от "МОЛ груп".

Говорителят на руския мрежови оператор "Транснефт" Игор Диомин също е потвърдил за агенция "Блумбърг", че петролните доставки през южната отсечка на "Дружба" са възстановени по план. Диомин е съобщил, че е получил потвърждние от Украйна – ключовата транзитна държава за суровината, че мрежовият й оператор "Укртранснафта" е готов да възобнови трафика.

Южният клон на петролопровода "Дружба", който доставя руско черно злато през Украйна до Унгария, Словакия и Чешката република, е спрял преноса на 4 август след като европейски банки са отказали да преведат авансово платените комисионни за август от "Транснефт" на "Укртранснафта" заради санкциите на Европейския съюз срещу Москва. Спорът е бил разрешен след като унгарската група "МОЛ", която е собственик и на словашката рафинерия "Словнафт", е платила на 10 август украинския транзит. Решението обаче е временно, защото покрива дължимите суми единствено за този месец. 

Централноевропейските държави, особено Унгария, са силно зависими от руските енергийни източници и Будапеща критикува нееднократно ЕС заради наложените санкции на Кремъл. Това е принудило унгарската рафинерия "МОЛ" да преведе транзитните такси на Киев, за да осигури "бързо решение" на проблема. В официално изявление компанията посочва, че спирането на подаването е станало "в резултат на технически усложнения на банковия фронт".

Словашкият министър на икономиката Ричард Сулик е обяснил на пресконференция за медиите, че не вижда никакъв политически контекст зад спрените петролни потоци, защото просто става въпрос за технически пробив или погрешна оценка, което се случва. Сулик е бил учуден от проблема, защото Словакия е останала с впечатлението, че вносът на руски петрол е разрешен в рамките на санкциите на ЕС срещу Русия и плащанията на транзитните такси – също. Правителстото на страната разнищва случая.

След пълното възстановяване на петролните доставки по южната дъга на "Дружба" ще бъде отстранен поредния от множеството енергийни рискове за Европа. Ако спирането на потоците от черно злато бе продължило за по-дълъг период от време, Унгария щеше да се сблъска с недостиг на гориво за превозните средства и панически покупки и презапасяване.

Германската провинция Бавария, Австрия и Швейцария също страдат от ограничените доставки на енергийни източници, усложнени допълнитено от ниското водно равнище на река Рейн, която, според прогнозите, до няколко дни ще стане негодна за корабоплаване заради сушата. 

Преносът на руско черно злато през северната секция на "Дружба" през Беларус до Полша и Германия не е засегнат от транзитния спор и не е спирал.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст