ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шолц обещава данъчни облекчения заради цените на енергията

Олаф Шолц (Ройтерс)

Германският канцлер Олаф Шолц обеща нови мерки, включително данъчни, в помощ на домакинствата заради скока на цените на енергията, предизвикан от газовия конфликт с Русия, предаде Ройтерс.

"Сънародниците ни могат да разчитат на нас, че няма да ги изоставим", каза той пред журналисти в Берлин.

Преходът към възобновяеми енергии е ключов приоритет за Германия, която е голям потребител на природен газ и която няма да отслаби усилията си за постигане на независимост от течните изкопаеми горива, допълни канцлерът.

Растежът на най-голямата европейска икономика е застрашен от силното покачване на цените на газа, подхранвано от намалените руски доставки след инвазията в Украйна на войските на Москва в края на февруари.

През последните месеци правителството на Олаф Шолц обяви серия от мерки, които да облекчат предприятията и домакинствата, чиито разходи за отопление и електричество са скочили неимоверно.

Запитан дали вижда опасност тази криза да предизвика социални вълнения в Германия, Шолц отговори, че не вярва да има такива в страната, тъй като Германия има социална държава и никой няма да бъде изоставен.

Премиерът обясни, че определяне на пределни цени на петрола, каквото се обсъжда сред страните от Г-7, трябва да получи одобрението и на други страни, извън Групата на седемте.

Незаетите работни места на пазара на труда в Германия са на рекордно високо равнище, предаде междувременно ДПА.

През второто тримесечие на годината в страната е имало 1,93 милиона незаети работни места, което е увеличение с 11 процента спрямо първата четвърт на 2022 г.. Това показва проучване на Института за изследване на заетостта (IAB), който огласи днес в Нюрнберг резултатите от него.

Още по-голямо е нарастването на броя на незаетите работни места в сравнение със същия период на миналата година. Те са се увеличили с 66 процента спрямо втората четвърт на 2021 г. 

Институтът за изследване на заетостта обяви, че никога не е имало толкова много свободни работни места през периода април-юни, откакто през 1992 година започва да се води статистика за пазара на труда в цяла Германия. Организацията редовно провежда анкети сред фирмите в страната за наличните свободни работни места. По този начин отчита и тези работни позиции, които не са регистрирани в бюрата по труда. През второто тримесечие на 2022 г. в института са получени данни от около 7500 работодатели, представляващи всички сектори на германската икономика. 

"Въпреки повишения риск от рецесия, броят на незаетите работни места продължава да се увеличава рязко и е на изключително високо ниво", заяви Александър Кубис, експерт от института в Нюрнберг.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст