ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Юанът, рупията и лирата могат да заменят еврото и долара в руски фонд

валути

Русия обмисля да купи китайски юани, индийски рупии и турски лири за държавния си фонд за подобряване на благосъстоянието на хората по бюджетен механизъм, разрешаващ използването на допълнителните приходи от продажби на енергия. "Банк России" огласи за първи път в края на миналата седмица вероятен микс от валути в анализ на перспективата за паричната си политика за идните три години. Руските централни банкери не изключват и опцията да включат и други парични единици, без да разкриват подробности кои точно. 

"Значителна сума от инвестициите във фонда" ще бъдат насочени към национални проекти от 2022-а до 2025-а. Те ще са необходими да помогнат на икономиката да се адаптира към променените обстоятелства в резултат на санкциите, посочва в доклада си "Банк России".  

След като покупките на евро и щатски долари бяха блокирани от международните санкции заради войната на Русия срещу Украйна, руският министър на финансите Антон Силуанов намекна, че Москва може да прибегне до други валути, за да надгради Фонда си за просперитет и евентуално да инвестира в юани в хода на разширяването на търговския обмен в Азия. 

Председателката на Руската централна банка – Елвира Набюлина – е против използването на силно колебаещи се парични единици, но същевременно подкрепя идеята за спестяване на допълнителните приходи от суров петрол и природен газ. "Банк России" настоя също правителството да задължи държавните компании да конвертират задграничните си вложения във валутите на държавите, които не са подкрепили санкците срещу Русия.

Финансовото мнистерство работи по промени на бюджетната норма, която бе премахната заради наказателните акции на Запада след като руският президент Владимир Путин разпореди нахлуването в Украйна. Цета е да се купуват паричните единици на държавите, определени като "приятелски" от Русия.

Руският държавен фонд за подобряване на благосъстоянието натрупа през май най-сериозните постъпления от юли 2019-а заради растящите цени на енергията, но падна месец по-късно до малко под 200 млрд. щ. долара. Търговията юани/рубли достигна рекордни оценки през минали месец на Московската фондова борса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст