ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сеул предлага на Пхенян голяма помощ срещу денуклеаризация

Юн Сук-йол

Южнокорейският президент Юн Сук-йол предложи днес голяма икономическа помощ на Северна Корея, ако тя се откаже от програмата си за ядрени оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че той се е въздържал от остри критики по адрес на затворената комунистическа страна – няколко дни след като тя заплаши със "смъртоносен отговор" заради епидемията от КОВИД-19 на своя територия, за която обвини Юга.

В реч по телевизията по случай отбелязването на края на японската колонизация на Корейския полуостров Юн призова за по-тесни връзки с Япония, наричайки двете страни партньори в преодоляването на предизвикателствата пред свободата и отбелязвайки, че ценностите, които те споделят, ще им помогнат да преодолеят историческите обиди, свързани с бруталното японско колониално управление, завършило в края на Втората световна война.

Само преди няколко дни Северна Корея обяви победа над КОВИД-19 и обвини Юга за избухването на епидемията. Северът твърди, че листовки и други предмети, пуснати с балони от активисти през границата, са разпространили вируса – твърдение, което не е подкрепено от научни доказателства и бе определено от Сеул определя като нелепо.

Някои експерти казват, че Северна Корея може да повиши напрежението във връзка със съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, които започват следващата седмица.

Консервативният южнокорейски президент, който встъпи в длъжност през май, заяви, че денуклеаризацията на Северна Корея е от ключово значение за мира в региона и света. Ако Пхенян спре разработването на ядрени оръжия и искрено се ангажира с процес на денуклеаризация, Сеул ще отговори с мащабна икономическа помощ, която ще бъде оказана на етапи, каза той.

Изявлението на Юн не се отличава съществено от предишни южнокорейски предложения, които вече бяха отхвърлени от Пхенян, който увеличава усилията си за разширяване на своите програми за ядрени оръжия и балистични ракети, в които севернокорейският лидер Ким Чен-ун вижда най-силната гаранция за собственото си оцеляване, отбелязва АП.

"Ще осъществим мащабна програма за осигуряване на храни, на помощ за изграждане на инфраструктура за производство, пренос и разпространение на електрическа енергия, за изпълнение на проекти за модернизация на пристанища и летища с цел улесняване на търговията", каза южнокорейският президент. "Ще помогнем също да се подобри селскостопанското производство в Северна Корея, ще предоставим помощ за модернизация на болници и здравна инфраструктура, както и ще предприемем инициативи, които да позволят привличането на чуждестранни инвестиции и оказването международна финансова подкрепа", допълни той.

Отношенията между двете Кореи се влошиха на фона на застоя в ядрените преговори между Вашингтон и Пхенян, които са в задънена улица от началото на 2019 г. заради разногласия за процеса на вдигане на американските санкции в замяна на стъпки за разоръжаване от страна на Северна Корея, отбелязва АП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст