ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Строителите настояват за рестарт на инфраструктурните проекти

Министър Велкова се срещна с представители на Камарата на строителите в България

Министърът на финансите Росица Велкова-Желева проведе среща с представители на Камарата на строителите в България, на която са обсъдени актуални въпроси и е започнал процесът на търсене на устойчиви решения.

Министър Велкова подчерта, че е запозната с проблемите, пред които е изправен строителният сектор и е необходимо да се намери съвместно решение.

Камарата на строителите в България е активен участник в разработването на механизъм за индексиране на договорите в строителството. „Документът е минал обществено обсъждане и в момента протича междуведомствено съгласуване. Целта е той да бъде внесен от министъра на регионалното развитие и благоустройството и разгледан от правителството до края на тази седмица“, отбеляза финансовият министър. В следствие ще бъде създадена рубрика за въпроси и отговори по процеса на интернет страницата на Агенцията за обществени поръчки.

Инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на КСБ, пък потвърди, че основният проблем на строителния бранш е свързан с липсата на справедлива индексация. От Камарата на строителите в България подчертаха още, че тя е изключително важна не само за сектора на строителството, а има тежко отражение върху възложители – общини, министерства, търговски дружества с държавно участие. Това оказва влияние както върху икономика, така и върху националната сигурност. Липсата и отлагането на решение започна да дава отражение върху цялото общество, допълниха още от Камарата на строителите в България.

Строителите настояват още за разплащане на задълженията към строителните компании и за рестарт на инфраструктурните проекти.

По време на срещата са обсъдени и таванът на самата индексация, възможностите тя да бъде коригирана при нужда, необходимостта от практически указания и други важни за отрасъла проблеми. Сред тях са забавянето изпълнението на оперативните програми и финансовите корекции, елиминирането на системни грешки в изпълнението на договорите чрез приемането на стандартизация и възможностите, които ще предостави Планът за възстановяване и устойчивост.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст