ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Иран отрича да е замесен в атаката срещу Салман Рушди

Салман Рушди

Иран отрече днес да е замесен в атаката срещу Салман Рушди, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Рушди се възстановява, след като бе нападнат от мъж, докато се готвел да изнесе лекция в щата Ню Йорк в петък. През 1989 г. върховният ръководител на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни, вече покойник, издаде фетва роденият в Индия писател, който сега има британско и американско гражданство, да бъде убит заради книгата си "Сатанински строфи", смятана за богохулна.

"Ние, що се отнася до инцидента с атаката срещу Салман Рушди в САЩ, смятаме, че не бива да бъде обвиняван никой освен самия (писател) и неговите привърженици“, каза на пресконференция говорителят на иранското министерство на външните работи Насер Канаани. Той подчерта, че свободата на словото не оправдава, според него, обидите, отправени от писателя срещу религията.

"Никой няма право да обвинява Иран" за атаката срещу Рушди, предупреди Канаани. Това е първата официална иранска реакция на нападението.

Рушди беше прободен многократно с нож от мъж на публично събитие и получи наранявания в окото, ръката и черния дроб. Той може да загуби зрението на пострадалото си око, каза негов представител.

Нападателят, 24-годишният Хади Матар, не се призна за виновен пред съда в опит за убийство и въоръжено нападение. Акаунтите в социалните мрежи на родения в САЩ мъж от ливански произход показват, че той симпатизира на шиитски екстремисти и на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция – елитни ирански военни сили, отбелязват американски медии.

Рушди, получил редица награди писател, получаваше смъртни заплахи през последните 30 години за произведението си "Сатанински строфи". Фондация в Иран е обявила парична награда за главата му в размер на над 3 милиона долара. През 1998 г. Техеран се разграничи от фетвата на вече покойния аятолах Хомейни и през последните години писателят живееше сравнително открито.

"Салман Рушди се изложи на народния гняв, като обиди ислямски светини и пристъпи червените линии за 1,5 милиарда мюсюлмани", подчерта говорителят на иранското министерство на външните работи. Той заяви, че Иран не разполага с повече информация за извършителя на атаката от тази, която се е появила в медиите.

"Осъждането на действията на нападателя (едновременно) с възхваляването на действията на човек, оскърбил ислямската вяра, е противоречиво поведение" от страна на Запада, добави Канаани.

Салман Рушди вече не е на командно дишане и здравословното му състояние се подобрява, съобщи литературният му агент Андрю Уайли в неделя в имейл, изпратен до Ройтерс.

"Той не е на командно дишане, така че пътят към възстановяването е започнал. Това ще продължи дълго, нараняванията са много тежки, но състоянието му се развива в правилната посока", казва Уайли. По-рано той съобщи още, че писателят вероятно ще изгуби едното си око, има увреждания на нервите на едната ръка и наранявания на черния дроб.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст