ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Здравните власти намаляват COVID карантината у нас

Минитерство на здравеопазването - данни за разпространението на COVID

У нас срокът на карантината за заразени с COVID-19 и за контактните лица ще бъде съкратен. Това обяви на брифинг главният държавен здравен инспектор. Решението е било взето на ежеседмичното заседание на експертната група, която обсъжда актуалната епидемична ситуация и противоепидемичните мерки. Карантината за хората с положителен резултат от COVID тест ще бъде намалена от 10 на 7 дни, а за контактните лица – от 7 на 5 дни. Въобще няма да бъде налагана карантина на хората, които през последните три месеца са направили пълна имунизация, поставили са си бустерна доза или са преболедували вируса.

Мярката ще влезе в сила със заповед на министъра на здравеопазването от този четвъртък. "Ако се налагат нови промени, те ще бъдат отразени в нова заповед. Ако има промени в ситуацията, ще променим и мерките", каза Кунчев. По думите му новата мярка е оправдана. "Това е макар и малка, първа стъпка към постепенно разхлабване на мерките, която ще продължи", добави той.

Към този момент носенето на маски в градския транспорт, болниците и социалните домове остава в сила. "Ако продължи този спад, който отчитаме и в София, и в страната, можем да обсъждаме намаляване и премахване на част от допълнителните ограничителни мерки", поясни главният здравен инспектор.

"Решението ежеседмично да се събира експертната група и да се разглежда COVID ситуацията в страната дава резултати. Имаме спад на заболелите хора и сериозен спад на смъртността", заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст