ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зеленски: Катастрофа в АЕЦ “Запорожие” ще застраши цяла Европа

запорожка АЕЦ запорожие

Светът ще изгуби в противопоставянето си срещу тероризма и ще се предаде пред ядрения шантаж, ако не предприеме никакви действия, за да предотврати инцидент в държаната от руснаци Запорожка ядрена централа. Това предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

"Ако светът не покаже сила и решителност да защитава една ядрена централа, това ще означава, че светът е изгубил", заяви Зеленски в среднощното си видеообръщение. "Той ще изгуби пред тероризма. И ще се поддаде на ядрен шантаж", допълни той.

Президентът на Украйна предупреди, че една катастрофа в ядрената централа "Запорожие" ще застраши цяла Европа. "На сигурно място в централата, окупаторите бомбардират околни градове и села", заяви Зеленски. "Всеки радиоактивен инцидент в централата "Запорожие" може да засегне страните от ЕС, Турция, Грузия и най-отдалечените страни от региона. Всичко зависи от посоката и силата на вятъра", предупреди той. "Ако действията на Русия доведат до катастрофа, последиците биха могли да засегнат онези, които сега мълчат", добави той.

Зеленски призова международната общност за приеме нови строги санкции срещу Русия и да не се подава на ядрения шантаж. "Всички руски сили трябва да се изтеглят незабавно от централата и от околните зони, без да поставят никакви условия", каза той.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, за да обсъдят условията за безопасното функциониране на Запорожкаата АЕЦ, съобщи руското военно министерство.

По време на разговора Шойгу и Гутериш са обсъдили и инициативи за облекчаването на условията за износ на руски хранителни продукти и земеделски торове, се казва още в изявлението на руското министерство на отбраната.

Същевременно ООН отхвърли руските обвинения, че пречи на визита на ядрени експерти в Запорожката ядрена централа, предаде ДПА.

Говорителят на генералния секретар на ООН – Стефан Дюжарик, заяви, че не е вярно, че секретариата на международната организация пречи на визита на експерти на Международната агенция за атомна енергия в Украйна. Той припомни, че базираната във Виена МААЕ действа независимо от ООН и секретариатът на ООН не може да блокира или да анулира визити на нейни експерти.  Той обаче добави, че трябва да има споразумение с Русия и Украйна за осъществяването на подобно посещение. А сега има разногласия по редица въпроси, в това число за маршрута, по който да минат инспекторите на МААЕ. Украйна няма да разреши мисия през окупираната от руснаците територия, като например през Крим или по друг начин през руско-украинската граница. А назначените от  Москва официални лица в централата отхвърлят призивите руските сили да се изтеглят от обекта и предлагат прекратяване на огъня за района.

Руските сили превзеха ядрената централа "Запорожие", която е най-голямата в Европа, малко след като нахлуха в Украйна.  От началото на юли бяха нанесени няколко удара по обекта, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно. Това поражда опасения от ядрена катастрофа и стана повод миналата седмица за заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст