ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До края на сезона изплащат парите на хотелиерите за бежанците

Илин Димитров мин. на туризма

"Държавата трябва да покаже, че е добър партньор. Хотелиерите отвориха базите си, посрещнаха бежанците. На доверие го направиха. Ще направим всичко възможно в края на сезона да бъде изчистено забавянето в плащането". Това обясни пред bTV служебният министър на туризма Илин Димитров.

Той допълни, че има и спорове, които трябва да бъдат разгледани преди превеждането на средства.

"Мярката работи до края на септември. В Министерския съвет обсъдихме и изчистихме плащането за по мярката за 35 евро на седалка на туроператорите. Бяха преведени и средства за настаняването на бежанци", посочи министърът.

Парите се отпускат по европейски фондове, уточни той. Според него в България се налага негативно говорене спрямо родния туризъм.

Очакванията му за зимния сезон са добри и добави, че с 20% се увеличават записванията от Великобритания.

Министерството на туризма ще изплати над 9,5 млн. лева на 32 туроператори по мярката за държавна помощ от 35 евро на седалка. Целта на субсидията е да се подпомогне възстановяването на туристическия сектор от пандемията КОВИД-19, съобщиха от ведомството.

По мярката чрез Системата за национални инвестиции (СУНИ)  са постъпили 139 заявления за отпускане на държавна помощ на стойност 19 350 450 лева. Две от заявленията са оттеглени преди разглеждане от комисията, одобрени са 64 проектни предложения, подадени от 32 туроператори, а други 73 са отхвърлени.

Заявления са разгледани от комисия с участие на външни експерти, които са изготвили оценки за съответствие с изискванията на нотифицираната от Европейската комисия схема за държавна помощ. 

Отпуснатите средства след решение на Министерски съвет са в размер на 9 571 588 лева и е в границите на предварително одобрения от Европейската комисия бюджет на мярката от 22 март 2022 г. Отпуснатите средства са въз основа верифицирани 139 825 чуждестранни туристи, които са ползвали чартъри за организирани туристически пътувания от 1 юни 2021 г. до 14 май 2022 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст