ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция и Израел отново ще си изпратят посланици

Външен министър Турция Мевлют Чавушоглу

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи днес, че Турция отново ще назначи посланик в Израел, предаде Ройтерс, отбелязвайки, че решението е важен момент в усилията за нормализиране на отношенията между двете страни.

Турция и Израел отново ще изпратят свои посланици в двете страни, заяви Чавушоглу.

"Назначаването на посланици е една от стъпките за нормализиране на отношенията. Такава положителна стъпка дойде от Израел в резултат на тези усилия и Турция от своя страна също реши да назначи посланик в Израел, в Тел Авив", посочи той.

"Ние започваме процес на вземане на решение кой ще бъде назначен", добави той на пресконференция в Анкара.

Чавушоглу уточни, че Турция "няма да изостави палестинската кауза".

От своя страна израелският премиер Яир Лапид обяви в съобщение пълното възстановяване на дипломатическите отношения с Турция и връщането на посланиците в двете страни, предаде АФП.

Той посочи, че е взето решение отново да бъдат напратени посланици и генерални консули в двете страни.

"Възстановяването на отношенията с Турция е важна предпоставка за регионалната стабилност и много важна икономическа новина за гражданите на Израел", се посочва в съобщението.

Двустранните отношения между Израел и Турция се изостриха през 2010 г., когато израелските сили извършиха рейд срещу турския кораб "Мави Мармара", превозващ хуманитарна помощ за ивицата Газа – палестински анклав, намиращ се под израелска блокада.

Двете странни отзоваха посланиците си през 2018 г., след като 60 палестински демонстранти бяха убити от израелските сили по време на протести в Газа срещу откриването на американско посолство в Ерусалим, напомня Ройтерс.

След повече от десетилетен дипломатически разрив Израел и Турция предприеха през последните месеци стъпки към започване на нова ера в отношенията, като важен момент в този аспект беше историческото посещение на израелския президент Ицхак Херцог в Акара през март.

В края на май пък турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи посещение в Ерусалим в рамките на усилията за размразяване на дипломатическите отношения, посочва АФП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст