ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бирата “Пилзнер” е с над 200-годишна традиция

Йозеф Грол - баварски пивовар

На днешния ден можем да си спомним за пивоваря Йозеф Грол (Josef Groll).  Той е роден на 21 август през 1813 г. в немския град Вилсхофен на река Дунав. Баварският пивовар, станал известен с изобретяването на бирения стил Пилзнер. Той изучава пивоварството в семейната пивоварна, както и при известните пивовари Габриел Зиделмайер в Мюнхен и Антон Дреер във Виена.

Пилзнер (на немски: Pilsner, на чешки: Pivo plzenskeho typu) е светла бира, тип лагер, която притежава златист цвят и характерен приятен аромат и привкус на хмел. Приети са и вариантите на названието Pilsener, Pilsner и Pils, а алкохолното им съдържание е между 4.2 и 6 процента. Особеност на новото пиво е използването на светъл, само леко изпечен ечемик. Като цяло ферментация при бирите тип лагер е при по-ниски температури и процесът е по-бавен, а бирата е по-лека, с по-малко аромати в сравнение с бирите от типа ейл, и задължително се консумира силно изстудена. Над 90% от различните марки бира в света са тип лагер. Такива са и почти всички бири, които се произвеждат в България.

В средата на XIX век гражданите на град Пилзен в Бохемия (днешна Чехия), вече не били доволни от бирата от вида Oberhefenbier. Те публично изсипват няколко бурета с бира, за да привлекат вниманието към лошото й качество и краткия срок на годност. Решено е да се изгради нова пивоварна, която е в състояние да произвежда бира с по-дълъг срок на съхранение. Към този момент, това е бирата от вида на т.н. баварска бира, тъй като ферментацията на дъното за първи път става популярна в Бавария, и се разпространява оттам. Климатът в Чехия е подобен на този в Бавария и съществува възможността за съхранение на лед през зимата и охлаждането на ферментационните резервоари с бира до 4 до 9 градуса за около година, което е необходимо за ферментацията при дъното.

Баварската бира тогава има отлична репутация и баварските пивовари са водещи в търговията с бира. По този начин (и не само за гражданите на Пилзен) е построена нова пивоварна, но също така са наети и майстори пивовари, един от тях е Йозеф Грол. Баща му е собственик на пивоварна в Вилсхофен в Долна Бавария и отдавна експериментира с нови рецепти за създаване на бира посредством ферментация при дъното.

На 5 октомври 1842 г. Грол произвежда първата партида от бира Urquell, която се характеризира с използването на мека бохемска вода, много блед малц и хмел от Сааз. За първи път пивото от този вид е представено на клиентите в заведенията Zum Goldenen Anker, Zur Weissen Rose и Hanes на 11 ноември 1842 г., и много добре е прието от населението.

Йозеф Грол подписва договор за майстор на пивоварната Burgerliches Brauhaus (Пивоварна на гражданите) в Пилзен, който изтича на 30 април 1845 година и не е подновен. Грол се завръща в родния Вилсхофен, като малко по-късно наследява пивоварната на баща си.

Йозеф Грол умира на 22 октомври 1887 г. на 74 годишна възраст, на масата на редовните посетители в кръчмата Wolferstetter Keller във Вилсхофен, докато пиел бира.

Пивоварната Groll вече не съществува. Части от нея, обаче, са придобити от Wolferstetter – друга пивоварна, разположена във Вилсхофен. В пивоварната Wolferstetter все още се произвежда бира – Josef Groll Pils, в чест на създателя на бирата от вида Пилзнер.

Пилзен или Пълзен (на чешки: Plzeň; на немски: Pilsen) е град в Западна Бохемия в Чехия. С население от 170 936 души градът е четвъртият по големина в Чехия. Разположен е на 90 км западно от столицата Прага при сливането на четири реки (Радбуза, Мже, Ихлава и Ислава), при което се образува реката Бероунка.

Три са познатите видовете от това пиво. Бохемският пилзнер (Bohemian Pilsener) е създадена през 1842 г. в Бохемия, първоначално е прозрачна, светла. Прави се от мека вода с ниско съдържание на минерални вещества, хмел Жатец (Saaz), моравски малцов ечемик и чешки лагерни дрожди. Цветът варира от светлозлатист до наситено златен, течността е кристална и прозрачна. Отличава се с богат вкус и аромат, със сложен букет от малц и пикантен хмел Saaz. Типични търговски марки са: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar (Czechvar в САЩ), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Dock Street Bohemian Pilsner.

Немският пилзнер (German Pilsner или Pils) е копие на бохемския пилзнер, приспособен към пивоварните условия в Германия. Отличава се със сламен до светлозлатист цвят, свеж и горчив вкус, с типичен аромат на малц и благороден хмел. Типични търговски марки са: Bitburger, Warsteiner, Konig Pilsener, Jever Pils, Holsten Pils, Spaten Pils, Victory Prima Pils, Brooklyn Pilsner.

Класическият американски пилзнер (Classic American Pilsner) е версия на пилзнер, създадена от немски пивовари-емигранти, които донасят в Америка технологичния процес за производство и немски дрожди. Налага им се да работят с местни американски съставки и по този начин създават уникална версия на първоначалния пилзнер.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст