ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Газпром” отново вади “Северен поток 1” от строя

пазари

Русия спира в края на месеца доставките на природен газ за Европа по "Северен поток 1" за три дни, съобщи официално на 19 август руският държавен гигант "Газпром", оказвайки допълнителен натиск върху региона, който се бори да попълни газовите хранилища преди началото на зимните месеци. Извънплановата поддръжка на газопровода, положен по дъното на Балтийско море до Германия, задълбочава енергийния импас между Москва и Брюксел, който вече "помогна" на инфлацията да се изкачи до рекордно високи равнища и увеличи вероятността от режим на тока и рецесия в региона.

"Газпром" мотивира изключването с наложителен преглед и дейности по поддръжката на единствения работещ компресор. Газовите потоци по другите газопреносни мрежи от Русия за Стария континент също са редуцирани значително откакто Москва нахлу в Украйна.

Поредната ограничителна мярка ще засегне особено тежко Германия, която разчита основно на доставки на руско синьо гориво за захранване на производството си. Европейският съюз обвинява Кремъл, че използва природния газ като оръжие. Москва пък отхвърля твърденията на европейските чиновници и твърди, че санкциите са причината за намаляването на износа. Говорител на германското министерство на икономиката уверява, че "заедно с Федералната енергийна агенция следят внимателно положението".

Спирането на газоподаването по "Северен поток 1" ще продължи от 31 август до 2 септември и е поредното прекъсване след десетдневните планови ремонтни дейности през юли. Основното притеснение е дали Русия ще поднови доставките, които оряза в средата на юни първоначално до 40% от капацитета на тръбата, а впоследстрие – до 20%, колкото са и в момента. Украинският газов мрежови оператор обяви, че той и полската газопреносна система имат достатъчен капацитет да компенсират спрените газови потоци по "Северен поток 1" и да позволят на руското гориво да достигне до Европа. 

Германия е подкрепила досега с 15 млрд. евро държавна помощ енергийното дружество "Унипер" – най-едрият вносител на руско синьо гориво и "най-високопоставената" корпоративна жертва на енергийната криза. Отражението на недостатъчните газови доставки върху широката германска икономика стана ясно от публикуваните на 19 август производствени цени, нараснали рекордно високо през юли както на годишна, така и на месечна база, заради скока на енергията. Преди "Газпром" да обяви поредното затваряне на "Северен поток 1", газовите котировки в Европа се задържаха в близост до най-високите си стойности за последните пет месеца, а американските газови цени приключиха търговската си сесия на 19 август на 1.2% по-високи равнища след новината.  

Засега Германия запълва по график газовите си хранилища, като газовите запаси към 17 август вече са 78% от капацитета  – малко над средните за Европейския съюз около 76 процента. 

"Газпром" обещава след приключването на поддръжката да поднови газоподаването до сегашните количества от 33 млн. куб м на ден – 20% от пълния капацитет на "Северен поток 1" от 167 млн. куб метра. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст