ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предизборна провокация е идеята на Слави за референдум

Парламент 46 Народно събрание Антон Кутев

Предложението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за референдум за президентска република е предизборна провокация, коментира пред БНР говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

"Очевидно той се опитва по някакъв начин да работи за изборите. В същото време аз съм убеден, че тази идея не е съгласувана с президента. И тя много трудно може да стане реалност в българския политически живот. За да се направи това, трябва промяна в конституцията, което изисква квалифицирано мнозинство от две-трети. Такива условия в момента по никакъв начин няма. За мен това по-скоро е предизборна екзотична идея, отколкото някакъв реален политически ход", обясни Антон Кутев.

Вчера лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов се обяви за референдум с един единствен въпрос: България да е президентска или парламентарна република?

"Видях политическата система отвътре – има лицемерие, лъжи, корупция, задкулисие, интриги, и болезнена жажда за власт. Не съм политик, и мисля, че трябва да се разбие не само модела ГЕРБ, а на цялата сегашна политическа система", посочи той в изявление по телевизия "Седем осми".

"Решението трябва да е ваше, но за да гарантираме, че вашето решение ще бъде приведено в действие, ние ще бъдем гарант, ваш гарант в следващия парламент. Властта не е на всяка цена, но моралът е. "Има такъв народ", сами срещу всички, заедно с Вас", завърши Трифонов изказването си.

Според Закона за референдумите- национално допитване не може да съдържа въпроси, свързани с формата на държавното управление.

Именно на това основание през 2016 г. Конституционният съд реши, че три от въпросите за референдума, иницииран тогава от Слави Трифонов, противоречат на Конституцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст