ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шефът на МААЕ с екип пътува към Запорожката АЕЦ

рафаел гроси маае

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи в Туитър, че е на път за украинската Запорожка АЕЦ, предаде Франс прес. В последната седмица централата бе обстрелвана и това породи опасения, че може да се стигне до голяма ядрена катастрофа. Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрела на централата.

"Дойде този ден. Мисията на МААЕ вече е на път за Запорожката централа. Трябва да защитим сигурността на Украйна и на най-голямата (ядрена) централа в Европа", написа Гроси в Туитър и уточни, че експертите на международната организация ще пристигнат в централата тази седмица.

На снимката към съобщението шефът на МААЕ позира с екип от десетина души с шапки и жилетки с логото на агенцията на ООН.

Първоначално Украйна се опасяваше, че подобна мисия на МААЕ може да легитимира окупацията на АЕЦ в очите на международната общност, но в крайна сметка подкрепи идеята. С оглед опасната ситуация президентът Володимир Зеленски прикани в петък МААЕ да изпрати възможно най-бързо свои експерти.

Владимир Путин се съгласи мисията да мине през Украйна, а не през Русия, както настояваше отначало. Елисейският дворец съобщи за това в средата на август след разговор по телефона между френския президент Еманюел Макрон и руския държавен глава.

Запорожката АЕЦ, където се намират 6 от 15-те украински реактора, бе окупирана от руските войски в началото на март, малко след нападението срещу Украйна на 24 февруари. Днес недалеч от нея минава линията на фронта в южната част от страната.

В четвъртък Киев съобщи, че поради повредени далекопроводи централата е изключена от електрическата мрежа на страната. На другия ден обаче тя отново бе свързана с мрежата. В събота украинският оператор "Енергоатом" предупреди за опасност от изтичане на радиация и пожар след нови удари в близост до комплекса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст