ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Външните министри на ЕС подкрепят отмяна на лесни визи за руснаци

среща на върха ЕС европейски съвет съвет на ес знамена страни членки

Външните министри на страните от Европейския съюз ще подкрепят идеята да бъде отменен опростеният ред за издаване на шенгенски визи на руски граждани, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от Би Би Си.

Споразумението за опростено издаване на визи между Русия и ЕС е в сила от 2007 г. Сега обаче жителите на Русия, пътуващи до ЕС, ще трябва да плащат по-високи такси – 70 евро вместо 35, а и заради усложняването на процедурата да представят повече документи, съответно по-дълго да чакат за туристически визи.

Проблемът с визите ще бъде обсъден от външните министри на страните от ЕС на неформално заседание на Съвета по външните работи на общността, насрочено за 31 август в Прага.

Латвия, Литва, Естония, Чехия, Полша и Финландия се обявяват за общоевропейска забрана да се издават шенгенски визи на руски граждани. Редица европейски държави, сред които Франция и Германия, са против толкова сурови мерки. Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел каза вчера, че идеята за пълна забрана едва ли ще бъде подкрепена в Прага.

"Не смятам, че спиране на отношенията с гражданското население на Русия ще е от помощ, и не смятам, че тази идея ще бъде подкрепена единодушно. Трябва да бъдем по-избирателни. Но не подкрепям това да се спре издаването на визи на всички граждани на Русия", каза Борел в интервю за австрийската телевизия О Ер Еф. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст