ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Булгаргаз” иска 17% поскъпване на природния газ през септември

Деница Златева

"Прогнозната цена на природния газ ще е около 350 лева, което е увеличение с около 17 процента спрямо цената за август." Това заяви след заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. По думите ѝ това се дължи на увеличения борсов индекс. Първоначалното предложение на "Булгаргаз" бе природният газ да поскъпне с още 6% и да стигне до цена от 315.61 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

"Булгаргаз" изпълнява договора към "Газпром" и всеки ден изпращаме заявки за доставки, получаваме потвърждение за нулеви количества за следващия ден, разговорите са на политическо ниво. На този етап дружеството изпълнява само сега съществуващия договор. Банкови преводи не могат да се правят", уточни Златева.

Тя подчерта, че количествата за септември са осигурени: "Октомври имаме общите месечни количества по договора с азерския доставчик, имаме цял танкер, който е осигурен от американския доставчик и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на "Газов Хъб Балкан", където се очаква конкурентна цена."

Шефът на "Булгаргаз" поясни, че за ноември се обсъжда как да бъдат структурирани търговете – дали да бъдат месечни или за по-дълъг период. "Важно е да се осигури отоплителният сезон, което означава доставки до края на април. По предварителни разчети към днешна дата се очаква цените да бъдат по-ниски от обявените за септември", изтъкна тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст