ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Газохранилищата в Румъния са 72.5% запълнени

вирджил попеску

Газохранилищата в Румъния вече са запълнени до 72,5 процента от капацитета им, което е добра новина, като се има предвид, че целта, определена от Европейския съюз, е 80 процента до началото на ноември, съобщава телевизия Диджи 24, цитирайки министъра на енергетиката Вирджил Попеску.

Вътрешното производство на газ в Румъния покрива текущото потребление и осигурява и съществена част от складовите наличности за зимата. Преди десет дни нивото на запълване на газохранилищата беше 67 процента, а сега е 72,5 процента – ниво, смятано за изключително добро за настоящия период, отбелязва телевизията.

Попеску също така приветства предложението на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за разделяне на цената на електроенергията от тази на газа – мярка, целяща да противодейства на ускореното поскъпване на електричеството.

Министърът заяви, че Румъния, заедно с други членки на ЕС, още от март насам подкрепя идеята за разделянето на цените. По този начин цената на електроенергията, произвеждана включително и от газови централи, може да бъде предпазена от "очевидните манипулации" на Москва по отношение на газовия пазар, които водят до изкуствени поскъпвания, рефлектиращи и върху цената на електроенергията, посочва той.

Той каза, че на насрочената за 9 септември среща в Прага на министрите на енергетиката на ЕС ще се обсъжда и възможността за поставяне на таван на цената на газа на нивото на целия Европейски съюз.

"Очевидно трябва да се работи и по цената на природния газ, но на първо място всяка страна трябва да намали колкото се може повече зависимостта си от руския газ", изтъкна още министърът.

По-рано днес Блумбърг съобщи, че газохранилищата на територията на ЕС са запълнени на почни 80% два месеца преди набелязания срок, като се позова на на данни от "Газ инфрастръкчър Юръп". Планът предвиждаше такава запълненост да бъде постигната до 1 ноември, но към 27 август хранилищата в ЕС са вече пълни средно на 79,4 на сто, макар и това да варира спрямо различните страни.

Докато газохранилищата в Португалия са изцяло пълни, а тези в Полша докосват стоте процента, България и Унгария са на опашката със съответно 60 и 62 на сто запълненост. Германия, според министъра на икономиката Роберт Хабек, ще достигне желаните от Берлин 85 процента през септември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст