ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инфлационният тремор отслабва, но лихвите ще растат

пазари

Глобалната инфлация се отдръпва от точката на кипене, въпреки че е напът да остане прекалено висока за вкуса на централните банкери по света. В хода на забавянето на икономическия растеж цените на базови суровини – от суровия петрол до медта и житото – се охладиха през последните седмици, отнемайки натиска върху разходите за крайното производство на стоки и храни. Същевременно, продоволствените вериги бавно се възстановяват от пандемията и движението на продукцията в различни точки на планетата става по-евтино.

След най-тежкия ценови шок от десетилетия насам, облекчението ще настъпи с различна скорост за отделните континенти, като Европа в частност ще продължи да се бори. За света като цяло обаче анализатори на "Джей Пи Моргън Чейз" прогнозират, че инфлацията, измервана чрез индекса на потребителските цени, ще се понижи до 5.1% през второто полугодие на 2022-а – почти наполовина на стойността през първите шест месеца. По оценка на главния икономист на щатския банков гигант Брус Касман, "силата на инфлационната треска отслабва".

Това не означава бързо завръщане към символична инфлация, на която по-голямата част от глобуса се радваше преди двата шока от COVID-19 и войната в Украйна, нито пък скорошен край на затягане на паричната политика.  

Наемите и услугите, които имат по-високи разходи за обслужващ персонал, вероятно ще продължат да поскъпват, трудовите пазари са свити и заплащането ще расте. Успоредно присъстват и по-съществени сили – от забавената глобализация до мудния ръст на пазара на труда, които ще поддържат ценовия щурм. 

Основните глобални централни банки, които не успяха да предуседят пандемичния ценови шок, пък ще продължат да качват лихвените проценти дори при изчерпан инфлационен потенциал. И Федералният резерв, и Европейската централна банка, и "Бенк ъф Инглънд" се очаква да повишат за пореден път лихвите си през септември, при това – по-решително. Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл открехна вратата за ново лихвено увеличение от 75 базови пункта през следващия месец, обяснявайки на колегите си на годишната банкова конференция в Джаксън Хол на 26 август, че наблюдаваното отдръпване на инфлацията в САЩ е "далеч под" стойностите, които са очаквали паричните стратези. На следващия ден членът на изпълнителния борд на ЕЦБ – Изабел Шнабел – каза, че "централните банки трябва да действат по-агресивно".

Някои централни банки, които реагираха по-бързо от американците да качат лихвите, може да се възползват от охлаждащия се ценови натиск и да направят пауза в затягането на монетарната дисциплина. Чешката централна банка остави без промяна лихвените проценти през август, а бразилската й "колежка" се очаква също да кротува през септември. Резервната банка на Нова Зеландия пък вероятно е към края на агресивните лихвени движения, споделил за телевизия "Блумбърг" в Джаксън Хол банковият председател Ейдриън Ор. 

Препускащата нагоре издръжка на живота подлага на сериозно изпитание политиците и централните банкери, особено в Европа, където котировките на природния газ са повече от седем пъти над миналогодишните и налагат спешни мерки. Инфлацията в еврозоната се очаква да надхвърли юлския рекорд от 8.9%, а "Ситигруп" прогнозира, че тя може да се повиши над 18% в Обединеното кралство, отчасти заради премахването на тавана на енергийните сметки в началото на октомври. Всички видове доскоро немислими предложения – от национализация до режим на електропотреблението – са сложени на масата за преодоляване на кризата.

За разлика от Стария континент, в Съединените щати се очаква най-бързия сред развитите стопанства инфлационен спад благодарение на силния долар, твърдят икономистите на "Джей Пи Моргън Чейз". Което няма да спре Федералния резерв да продължи да затяга паричната политика. Икономическият екип на "Блумбърг" прогнозира, че американските централни банкери ще качат лихвите до 5%, за да избавят страната от инфлационния проблем.   

Къде се крие разковничето?

Наблюдаваният напоследък спад на няколко важни пазари за суровини трябва да помогне за овладяването на цените на глобалното стопанство. Котировките на металите, на дървения материал и на електронните чипове са под върховите си стойности, индексът на ООН за разходите за храни падна с почти 9% през юли – най-много от 2008-а насам, суровият петрол пък е поевтинял с почти 20% в сравнение с началото на миналия месец.  

До голяма степен това се дължи на охлаждането на търсенето. Потребителите вече не се придържат към обичайните си навици от времето на пандемията когато харчеха по-малко за услуги като хотелски стаи или фитнес-абонаменти и изразходваха повече средства за стоки като колелета за упражнения и домашни компютри. Икономисти на "Голдмън Сакс груп" прогнозират, че инфлацията, произтичаща от потребителските стоки, "сериозно ще спадне".

Низходящият обрат на котировките на суровините е в резултат и на факта, че бюджетите на домакинствата отъняват и световните стопанства се забавят. По-голямата част от Европа се очаква да изпадне в рецесия през идните месеци, Китай остава хванат в капана на политиката си за "нулев COVID" и депресиран имотен пазар, които се прехвърлят и на цените на борсовите стоки. В САЩ лихвените увеличения на Федералния резерв ограничават възхода на жилищния пазар и правят високотехнологичните компании по-предпазливи.

Въпреки растящите рецесионни рискове обаче инвеститорите в облигации не предвиждат, че централните банки ще се откажат от затягането на паричната политика в близко бъдеще. В момента те залагат на 3.75% лихва по федералните фондове до март 2023-а, на базовите 1.75% за ЕЦБ и на 4% на "Бенк ъф Инглънд".

Най-лошото вече е зад гърба ни

Един от сигурните признаци за забавянето на търсенето, според икономистите на "Моргън Стенли", е че растящият коригиран съобразно инфлацията внос между основните глобални икономики в момента е свит, а износът от Азия – най-голямата световна фабрика, започва да отслабва.   

Постепенното възстановяване на логистичните вериги също има принос за намаляването на цените. Индексът на глобалните вериги за доставки на Нюйоркския клон на Федералния резерв е паднал до най-ниското си ниво от началото на 2021-а. Краткосрочните корабни ставки се понижават, времето за презокеански транзит се скъсява и компаниите дори започват да мърморят заради препълнените със запаси складове. По информация на експерти от индустриалния бранш, нивото на услуги от стратегическите партньори вече е над 90% срещу около 65% по време и непосредствено след пандемията. Което води до заключението, че най-тежките пробиви в продоволствените канали са отминали.

Ако тяхното предположение е вярно, то Федералният резерв не би трябвало да повишава чак толкова ударно лихвите. Съществува обаче сериозна опасност преориентирането на разходите от стоки към услуги да качи цените на хотелите или на кинопрожекциите, което да компенсира ценовия спад в стоковата сфера. В САЩ например, разходите за наеми нарастват заради липсата на приемливи жилища, което може да окаже възходящ инфлационен натиск през 2023-а, по оценка на експерти на "Голдмън Сакс груп".   

Опасната ценова спирала на трудовите разходи

Растящите заплати също могат да поддържат инфлацията висока за по-дълъг период от време. Разходите за труд са най-едрото перо за доста бизнеси, особено от сферата на улугите. И на фона на свитите трудови пазари в САЩ и Европа, компаниите са принудени да качват възнагражденията, което може да прерасне във възходяща спирала. 

Не по-малко сериозен аргумент е, че инфлацията няма да се завърне до предпандемичните си равнища защото светът е на прага на сериозна промяна. Глобализацията отстъпва – процес, ускорен от войната в Украйна, а мерките за овладяване на климатичните промени се очаква да внесат ново разходно перо, поне в краткосрочен план.

Комбинацията от тези сили, според някои икономисти, може да създаде "нов макро суперцикъл". И въпреки че централните банки ще се опитат да предотвратят подобен сценарий, дори с цената на рецесия, те не биха могли да застанат на пътя на структурните промени. Което налага заключението, че епохата на ниска инфлация е отминала. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст