ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Номер 21 отпада от бюлетината за вота

ЦИК пресконференция Цветозар Томов

В бюлетината за предсрочните парламентарни избори няма да фигурира номер 21. Причината е, че "Единна народна партия", която бе изтеглена като номер 21, не е регистрирала листи със свои кандидати в нито един изборен район. Това обявиха на брифинг от Централната избирателна комисия. ЕНП е мандатоносител на гражданското сдружение "Ние идваме". Преди дни създателите на сдружението – адвокатът Николай Хаджигенов и пиарът Арман Бабикян, съобщиха, че се отказват от участие във вота.

Освен това партия "Национално движение Единство" не е регистрирала кандидатски листи в 12-и и 21-ви изборен район – Монтана и Сливен. Затова номерът на партията няма да фигурира в бюлетините в тези населени места.

Очакваше се днес ЦИК да представи образеца на бюлетината. Но това вероятно ще се случи в четвъртък следващата седмица. Предизборната кампания започва в полунощ. Общо 28 партии и коалиции влизат в битката за 48-ото Народно събрание.

По-рано днес от външното министерство информираха, че организацията за гласуването в чужбина върви по план. Първата група дипломати, която ще възстанови дейността на посолството ни в Украйна, ще замине на 11 септември. "Шест дни преди края на срока за подаване на заявления, за съжаление, има едва малко над 29 хиляди, от които за гласуване в Украйна са само седем. След като нашата група замине на 11-и, ще проведем разговори с властите в Украйна и в координация с ЦИК ще гарантираме сигурността на българските граждани, ще предвидим действия за отваряне на секция в Украйна", увери Калин Анастасов от МВнР.

На брифинга стана ясно още, че до 6-7 септември в населените места в страната, където ще има машинно гласуване, ще бъдат доставени машините за симулация на машинния вот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст