ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Номер 21 отпада от бюлетината за вота

ЦИК пресконференция Цветозар Томов

В бюлетината за предсрочните парламентарни избори няма да фигурира номер 21. Причината е, че "Единна народна партия", която бе изтеглена като номер 21, не е регистрирала листи със свои кандидати в нито един изборен район. Това обявиха на брифинг от Централната избирателна комисия. ЕНП е мандатоносител на гражданското сдружение "Ние идваме". Преди дни създателите на сдружението – адвокатът Николай Хаджигенов и пиарът Арман Бабикян, съобщиха, че се отказват от участие във вота.

Освен това партия "Национално движение Единство" не е регистрирала кандидатски листи в 12-и и 21-ви изборен район – Монтана и Сливен. Затова номерът на партията няма да фигурира в бюлетините в тези населени места.

Очакваше се днес ЦИК да представи образеца на бюлетината. Но това вероятно ще се случи в четвъртък следващата седмица. Предизборната кампания започва в полунощ. Общо 28 партии и коалиции влизат в битката за 48-ото Народно събрание.

По-рано днес от външното министерство информираха, че организацията за гласуването в чужбина върви по план. Първата група дипломати, която ще възстанови дейността на посолството ни в Украйна, ще замине на 11 септември. "Шест дни преди края на срока за подаване на заявления, за съжаление, има едва малко над 29 хиляди, от които за гласуване в Украйна са само седем. След като нашата група замине на 11-и, ще проведем разговори с властите в Украйна и в координация с ЦИК ще гарантираме сигурността на българските граждани, ще предвидим действия за отваряне на секция в Украйна", увери Калин Анастасов от МВнР.

На брифинга стана ясно още, че до 6-7 септември в населените места в страната, където ще има машинно гласуване, ще бъдат доставени машините за симулация на машинния вот.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст