ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вместо да се пенсионира, Борисов се прави на ударен

Бойко Борисов

В последно време Бойко Борисов упорито повтаря, че ако ГЕРБ са първа политическа сила на предстоящите избори, ще направи всичко възможно да състави правителство. Формули много имало, казва той, само „формула ГЕРБ и ДПС не съществува". Три мандата партията на Борисов управлява в различни коалиции, но винаги имаше една „резерва гума“. Тя уж не участваше в управлението, но винаги се притичаше на помощ при нужда и за услугата запазваше рахата си.

Бойко Борисов не спира да намига към "Продължаваме промяната" и "Демократична България", говорейки за някаква евроатлантическа коалиция след вота. Дори промени на 180 градуса някои свои "убеждения", като например стопроцентовата диверсификация на енергоносителите и окончателното скъсване с "Газпром". И това го говори почти всеки ден човекът, който с ускорени темпове за наша сметка построи т. нар. Балкански поток.

За да се случи евентуално такава евроатлантическа коалиция обаче има един проблем, който Борисов прекрасно разбира, но се прави на ударен. Трябва да се махне самият той.

Да освободи ГЕРБ от присъствието си

и от воденичните камъни, които й е закачил на шията. От чекмеждетата с пачки и кюлчета например, записаните телефонни разговори с нецензурни изрази, безцеремонното газене на законите и саморазправата с неудобни бизнесмени. Да не забравяме и огромните кражби от автомагистрала "Хемус" и още, и още…

Винаги може да се намери някаква форма за оттегляне на заден план, но той не иска, защото стоенето му начело на ГЕРБ е свързано с личното му оцеляване. Борисов много добре знае, че в момента, в който слезе от политическата сцена, ще стане клиент на прокуратурата и съда. Още повече, че "чадърът" Гешев няма да е вечен, както и някои други магистрати. Кратковременният му арест, макар и обявен за незаконен от съда, по времето на управлението на четворната коалиция, недвусмислено му подсказва тази перспектива. Затова Борисов до живот ще виси на врата на партията си и ще спъва, както нейното бъдеще, така и развитието на младите, които щедро вкарва в листите на не особено избираеми места.

Те няма как да се разгърнат и развиват, защото

последната дума винаги е неговата

и винаги той трябва да е в светлините на прожекторите.

Вярно е, че Бойко Борисов създаде ГЕРБ, тя е партия от лидерски тип и според много от анализаторите, ако той си отиде, ще залинее и ще изчезне и тя. За пример ни дават НДСВ. Но тя просъществува много кратко на политическата сцена, не отгледа ярки политици и сякаш нямаше амбицията да остане в активната политика на всяка цена. Докато при ГЕРБ положението е по-различно – тя съществува 15 години, от които приблизително 12 е във властта. Създаде лица, които биха могли и самостоятелно да продължат в политиката или да я ръководят. Все пак за всичките изминали години ГЕРБ успя да стане фактор в българската политика. Завладя дясното пространство, скри се зад антикомунистическата реторика, намърда се в европейското семейство на ЕНП…

Не са случайни и призивите на съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев към  Борисов да се оттегли, да се пенсионира, за да отпуши бъдещето на партията си и

да може тя да влиза в коалиции

и да участва в правителства. Така би дал и перспектива за едно евентуално редовно правителство след изборите, без значение колко дълготрайно ще е, но което ще може да взима важни решения и ще бъде подкрепено от парламентарно мнозинство.

Само че Борисов се прави на разсеян. Дори се шегува, приканвайки ги те да се оттеглят от лидерските позиции, тогава "Продължаваме промяната" щяла да стане една много "приятна партия". Приятна за какво? Да вземе и нея под крилото си и да я задуши, както стана с Реформаторския блок (не с "Да, България", която тогава още не съществуваше). Или, както стана с патриотичните формации, които днес и до парламентарния праг не могат да се доберат.

В момента той прави всичко възможно да излезе от изолацията и ГЕРБ отново да стане приемлив партньор, без той да се оттегля.

След като не мина номерът

с евроатлантическото правителство, сега Борисов пробва с антикризисно. Че има нужда от такова, има. Но никак не е без значение кои политически формации ще го съставят.

"България има нужда от антикризисно правителство, което да ни преведе през зимата", заяви Борисов в четвъртък (1 септември) по време на вече  всекидневните си брифинги. "Основният ни спор е с партията на посредниците, защото те върнаха посредниците в газа, в тока, в нафтата. Всичко е в полза на Руската федерация", каза той. И припомни, че от ГЕРБ управлявали по време на три кризи – икономическа, мигрантска и ковид и по думите му се справили много добре.

А партийният му заместник Томислав Дончев доразви идеята. Според него, за да има политически потенциал, за да има управленска мощ, "България трябва да бъде управлявана от правителство с ясна програма, ясна парламентарна подкрепа и съставено от политически сили, които имат нещо общо помежду си".

Дончев отиде дори още по-далече. Той счита, че невинаги е необходимо да се предвиждат нови неща, понякога "старите модели работят по-добре". "Трябва да бъде възстановен старият модел. Сходна е ситуацията с мигрантския натиск. Ако бъде възстановен моделът, който работеше до 2019 г., подобен мигрантски натиск, нямаше да има. И тук добрите нови решения са старите решения", подчерта той.

С други думи, да се зачеркнат всички опити за промяна и да си върнем порочния модел на управление на ГЕРБ. После тихомълком може и отношенията с "Газпром" да се възстановят. За такива до онзи ден пледираше Борисов, после една нощ преспа и на другия ден се събуди убеден адепт на стопроцентовата диверсификация.

Всички тези еквилибристики на Бойко Борисов само потвърждават неотложната необходимост от неговото пенсиониране. Иначе ще си тъпчем на едно място още години наред.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст