ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Политиците изпратиха паунда в немилост

валути

Английската валута понесе най-тежката месечна загуба към зелените пари от навечерието на референдума за BREXIT в условията на засилваща се икономическа и политическа несигурност. Паундът загуби 4.5% от пазарната си оценка през август и слезе под 1.16 щ. долара – най-дълбокият спад от октомври 2016-а. Английската парична единица се понижи и с почти 3% към еврото.

Сривът на британската валута показва нагледно как се влошава перспектива на стопанството на Острова поразено сериозно от енергийната криза, изпразваща бюджетите на домакинствата и на бизнеса. Новият премиер на страната, чието име трябва да стане известно през идната седмица, може да внесе допълнителна несигурност със своите нови фискални приоритети. И да натисне още по-надолу паунда. 

Лиз Тръс, която е водещият кандидат на Торите в надпреварата за опразненото от Борис Джонсън премиерско кресло, обеща да ореже данъците с 30 млрд. лири стерлинги като част от плана й да подкрепи британската икономика в най-тежката криза на издръжката на живота. Икономисти прогнозират, че разхлабването на фискалната политика може да тласне Острова в рецесия, която, според "Бенк ъф Инглънд" и експерти от лондонското Сити ще започне до края на годината. Някои анализатори пък твърдят, че подобни стимули могат да затруднят битката на английските централни банкери срещу най-мощния инфлационен скок за последните повече от 40 години. 

За Филип Шоу – главен икономист на международната група за банкови услуги и управление на личните състояния на богати индивиди "Инвестек" в Лондон – скоростният спад на паунда е "много тревожен", защото е израз на опасенията, че ако Тръс стане премиер, политиката на правителството й ще е в разрез с тази на "Бенк ъф Инглънд". 

Британските държавни облигации също се разпродаваха значително по-агресивно от дълговите книжа на другите едри европейски конкуренти през август. В тази връзка шефът на звеното за валутни анализи на "Дойче банк" Джордж Саравелос посочва, че инвеститорите имат право да подлагат на съмнение дали британският микс от фискални и монетарни политики е подходящ и как ще засегне инфлацията. Според него "Бенк ъф Инглънд" не е била толкова настойчива и убедителна в разясняването на инфлационните рискове както Федералния резерв или Европейската централна банка. Саравелос коментира, че реакцията на валутните пазари на агесивните недостатъчно финансирани  фискални обещания или на по-широки редукции на ДДС, няма да е толкова благоприятна колкото на помощта за енергийните сметки, насочена към целеви групи от населението.

Слабостта на паунда се дължи и на широкомащабния августовски ръст на долара, дължащ се на залозите на търговците, че Федералният резерв ще продължи стратегията си за ударно повишаване на лихвените проценти през идните месеци. Английските пари обаче паднаха по-дълбоко от която и да било друга валута на страните от Г-10 и само шведската крона е с по-тежки загуби. 

Добрата новина е, че има окуражаващи сигнали, че натискът върху британския паунд отслабва. Спекулантите, включително и фондовете, търгуващи с валутни производни, са редуцирали отрицателните си залози за валутата през последните седмици. Нетните къси фючърсни позиции на тази група са били орязани от върховите 80,372 контракта в края на май до 27,966, по данни на Комисията за търговия на фючърси, събрани от агенция "Блумбърг".

Все още обаче не е ясно дали тези движения са предизвикани от промени в краткосрочните капиталови потоци или от преориентиране на дългосрочни чуждестранни директни инвестиции. Едрите интернационални инвеститори са намалили вложенията си във фондовия пазар на Великобритания през юли, като чисто 15% от глобалните мениджъри на фондове съобщават за "подценени" позиции в британски ценни книжа срещу 11% през юни, съобщава "Бенк ъф Америка", събрала информация от 250 пазарни играчи с комбинирани активи от 752 млрд. щ. долара. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст