ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полша официално поиска от Германия 1.3 трлн. щ.д. обезщетение за Втората световна война

Ярослав Качински

Полша официално ще поиска от Германия репарации за нанасетие щети по време на Втората световна война. Това е казал лидерът на полската управляваща партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински.

Полша оценява щетите, понесени от окупацията на страната от Третия райх по време войната, на общата сума от 6.2 трлн. злоти (около 1.3 трлн. долара). Отбелязва се, че загиналите са 5.2 млн. човека, преките материални щети са за 797 млн. злоти, в сферата на културата страната оценява загубите си на 19 млн. злоти, а в банковия сектор – на 89 млн. злоти. Като отделно перо са посочени застрахователните загуби.

„Взето е решение да се потърсят репарации за понесените щети от Германия. Да ги предяви – това е задължение на Полша“, е казал Качински.

На 1 септември 1939 година нацистка Германия нападна Полша, с което започна Втората световна война. Тя продължи до 2 септември 1945 г. и се превръща в най-мащабния военен конфликт в историята на човечеството.

Почти всички страни в света, включително всички Велики сили, в определен момент се включват във войната, присъединявайки се към един от двата противостоящи си военни съюза – Съюзниците и Тристранния пакт. Стига се до състояние на тотална война, в която пряко участват над 100 милиона души от 62 страни от общо 74 по това време. Втората световна война се превръща в най-смъртоносният и кръвопролитен конфликт в човешката история, довел до между 70 и 85 милиона жертви, повечето от които цивилни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст