ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ефектът от „войната“ срещу каналджиите – 50% по-малко мигранти

Иван Демерджиев

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на отбраната Димитър Стоянов инспектираха охраната на българо-турската граница и проведоха среща с представителите на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ в Елхово.

"Резултатите от обявената война на каналджиите вече се виждат. Ако натискът на границата преди беше над 1000 души върнати на ден, за изминалото денонощие те са малко над 500 души. Събрахме информация от всички служби, направихме списък с каналджиите и работим цяла седмица по тях" – отбеляза вътрешният министър.

Той допълни, че текат вътрешни проверки от страна на ДАНС и "Вътрешна сигурност" на МВР по отношение на всички случаи, в които има съмнения за замесени полицаи в сътрудничество с каналджиите. Ще има рокади и ще бъдат предприети и наказателни производства. Те са на различни нива – най-вече на средно ръководно ниво, основно в регионалните дирекции по места. В София вече има нов директор на гранична полиция, като към него вече е назначен екип. Ще бъдат отделени и допълнително сили и ръководен състав, който на място да ги координира.

"Целта е да си осигури повече ръководен състав и по-добра координация", категоричен бе министърът на вътрешните работи.

По време на срещата Демерджиев и Стоянов обсъдили как екипите на гранична полиция и военните да работят заедно под координацията и ръководството на първата структура.

„Предприехме мерки за поправяне на пътищата в района. Тяхното състояние е проблем, тъй като дори поврежда техниката на полицията. Това ще стане със силите на Североизточното горско стопанство, без да се налага да бъдат обявявани обществени поръчки.

Осигурихме допълнително техника, ще осигурим и още – дронове, безпилотни летателни апарати. Засилихме контакта с турската страна и днес в 14.00 часа предстои среща между заместник-министрите на вътрешните работи на България и Турция. Те ще разговарят и с директори на дирекции, защото разчитаме на засилване на помощта от турска страна" – обяви Демерджиев.

Той обясни, че турската зона на границата трябва да бъде уплътнена, защото там се събират огромно количество мигранти и когато те са на огромни групи, затрудняват българските гранични полицаи.

"Спекулира се с пробойните на границата, защото ние вече сме осигурили средствата за тяхното премахване и Министерството на отбраната ги отстранява. Проблемът е, че оградата лесно може да бъде преодоляна със стълба. Мигрантите не я преминават през някакви дупки, а най-често поставят стълби – като стволове на дървета и буквално за минута или две прескачат съоръжението. Видях как се случва това от записи на камерите" – обясни Демерджиев.

По отношение на закритото управление в Болярово, Демерджиев обясни, че търсят цялостно решение на проблема – насищане на  целия район от близо 300 км. В момента внимателно се ревизира и се обмисля как по-добре да бъдат преструктурирани силите, за да има по-добър ефект от тяхната работа. В близките седмици ще бъдат взети решения за цялата гранична зона.

По отношение на проблема с препълнените мигрантски центрове, Демерджиев обяви, че са отворили едно фургонно селище в Харманли, като в него са осигурени всички условия за живот. Има и още едно фургонно селище – в Елхово, за което към момента няма необходимост да бъде отворено.  

Министърът на отбраната обяви, че към момента има 350 човека по заявка от Министерството на вътрешните работи, които усилват охраната на границата. До една седмица ще станат 500 човека. Те са командировани от цялата страна. Ще извършват наблюдателни и охранителни действия, но винаги заедно с граничен патрул. Ще бъдат засилени и екипите на военна полиция, която има функции и да задържа. Така ще бъде възможно и военните да могат да дават самостоятелни патрули. Димитър Стоянов уточни, че на пункта в Елхово ще дойдат над 40 човека след 7-ми септември. Ще бъде осигурена и техника от над 60 единици.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст