ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шишков: Газовата връзка с Гърция ще бъде готова до 10-15 септември

Христо Алексиев

"Имам информация, че има напредък в строителството на газовата връзка с Гърция. Остава още малко. Нека всички участници се напрегнат. Държавата буквално стана участник в строителството, но това няма никакво значение. Ще положим всички усилия докрай, за да можем да завършим обекта. Всеки ден е ценен и не бива да го изпускаме. Решението за този обект е от 2017 г. и в последния момент се сещаме да го довършим." Това заяви служебният регионален министър Иван Шишков преди инспекцията на интерконектора с Гърция. Според строителите газовата връзка ще бъде готова до 10-15 септември. Шишков очаква следващата седмица да получи цялата документация за извършеното до момента строителство. "Имахме няколко пъти напрежение с надзорника на тема документи. Дадени са голяма част от документите, но не сме получили всички, които сме поискали", каза министърът.

Според него няма да има забавяне в крайните срокове и интерконекторът ще бъде пуснат навреме. "Нямам притеснения за крайните срокове. Считам, че трябва да поддържаме темпото. Издадох заповед за етапите, така че нещата са вече пределно ясни. Това, без което не може да бъде въведен обектът в експлоатация, трябва да бъде завършено. Всичко останало, което може да бъде въведено в експлоатация, без да има никакви проблеми, е извадено в отделни етапи, за да може да осигурим газ навреме", отбеляза Шишков.

Областните управители на Стара Загора, Хасково и Кърджали ще трябва да искат от общините, през които минава интерконекторът, положителни становища.

Кранът на газовата връзка е отворен, азерският газ се очаква да тръгне от Комотини по 183-километрово трасе с капацитет три милиарда кубически метра до Стара Загора. От средата на юни тръбите са запълнени с тестови количества природен газ.

По-късно днес делегацията на регионалния министър ще посети и Диспечерския център до хасковското село Стамболийски.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст