ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 137 г. от Съединението на България

Президентство служебно правителство Румен Радев Гълъб Донев

На 6 септември президентът Румен Радев ще посети Пловдив, където ще участва в тържествената церемония по повод 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В 20.30 часа на площад „Съединение“ държавният глава ще участва в тържествената проверка-заря и ще приеме почетния строй. В 20.45 часа президентът ще произнесе слово. 

Във военната церемония участват духов оркестър, представителни роти, факлоносци, венценосци под командването на командира на Съвместното командване на специалните операции и началник на гарнизон Пловдив генерал – майор Явор Матеев.

Слово ще произнесе и кметът на Пловдив Здравко Димитров. Водещи са актьорите от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков и Мария Генчева.

На тържествената церемония в Пловдив ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тържествата по повод 137-ата годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив започват в 10.00 часа. В Катедрален храм „Света Богородица“ ще има тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай.

След това от 11.00 часа пред Паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина (зад Регионалния природонаучен музей) ще бъдат положени венци и цветя. От 11.30 часа пловдивчани и гостите на Града под тепетата ще сведат глави пред Паметната плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион) и ще положат венци и цветя. 

През целия ден ще има различни събития. А от 19.00 часа на Площад „Централен“, пред Военния клуб, ще има възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“. 

На този ден, благодарение на смелостта на четниците от Голямо Конаре, както тогава се е наричал град Съединение, е поправена една историческа несправедливост. Около 300 души тръгват към Пловдив и арестуват генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.  Героичните събития ще бъдат пресъздадени на площад „Централен” пред Военния клуб в Пловдив на възстановка на събитията от 6-ти септември 1885-та година. Комитет „Родолюбие“ ще пресъздаде момента, в който Съединението става факт, след серия от бунтове и срещата на голямоконарската чета на Чардафон с хората на генерал- губернатора Гаврил Кръстевич. По традиция ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст