ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търсят се купувачи за бетонираното ни крайбрежие

Обзор ЧСИ

Летният туристически сезон е към своя край. Наскоро от  Министерството на туризма обявиха, че очакванията им са, той ще завърши на равнище малко над 80% от резултатите на летен сезон 2019 година. С други думи, независимо от ударите, нанесени на този сектор от ковид кризата и войната в Украйна, забележителният оптимизъм на туристическото ведомство продължава да бушува. Да не говорим, че отворения вече режим за пътувания „отнесе“ и основния потребител на услугите по родното Черноморие през последните две пандемични години – българския турист.

Като към всичко това прибавим и връхлетялата целия свят глобална финансова и енергийна криза, картината стана съвсем мрачна.

За това говорят както обявленията в страниците на Камарата на частните съдебни изпълнители, които бъкат от предложения за продажба както на поувехтели вече почивни станции, така и на нови хотели, ваканционни имоти, магазини и заведения край морето, така и сайтовете за продажба на имоти.  

Проверка на „Банкеръ“ в регистъра на продажбите на частните съдебни изпълнители показва, че очевидно затъналите в дългове собственици на тези обекти

са на път да се разделят със собственост за милиони.

В момента се предлагат имота в Приморско, Обзор, "Слънчев бряг", "Златни пясъци", Балчик , Бяла и т.н. Всички те са обявени за продажба в краят на летния туристически сезон, през последните  дни на август и в началото на септември.

Цените са повече от промоционални. Така например бивш санаториум „Хелиос“, на Южното Черноморие, разположен в близост с Международния младежки център (между курортите Китен и Приморско), собственост на „Бургасцвет – Баев“ ЕООД, чиито дългове към три банки очевидно са наложили тази принудителна продажба се предлага на цената на един апартамент. Срещу 281 640 лв., бъдещият купувач може да се сдобие с масивна три етажна сграда със стоманобетонна конструкция и тухлена зидария, частично облицована с естествен камък , разположена на 168 квадрата.

Малко по-скъп от обявените за продажба курортни имоти е предлагания почти цял курортен комплекс в Обзор. Частните съдебни изпълнители са го обявили за 725 798. 80 лв. В тази стойност влизат 24 помещения с различна площ – между 314 квадрата и 12-20 квадрата всеки.

Според обявлението, имотите са част от апарт-хотел „Aurora“ , предназначен за сезонна експлоатация, в район с изградена инфраструктура в непосредствена близост до морския бряг и плажната ивица.

В описанието на имота частният съдебен изпълнител Делян Николов подчертава, че обектите са изградени в сграда от монолитна стоманобетонна конструкция и тухлена зидария. Сградата е с външна топлоизолация, фасадна мазилка и боя, със стандартно изпълнен покрив с хидроизолация и водоотвеждане. Сградата е предназначена за сезонна експлоатация, намира се в район с изградена инфраструктура и е в непосредствена близост до плажа.

Най-скъпият имот, който се предлага е хотелският комплекс „Бяла Бийч Ресорт“.

Цената, на която го е обявил частният съдебен изпълнител Даниела Янкова, е 4.9 млн. лева.

В обявлението са посочени 105 позиции на самостоятелните обекти в комплекса – апартаменти, паркоместа, заведения и оборудване , които ще се търгуват на куп.

Сега собственикът на този апетитен имот е затъналото в дългове дружество е „Ейм ЕМ хотели“АД, управлявано от Станислав Новаков.

Очевидно обаче този имот има дългогодишна история, тъй като още преди три години „Банкеръ“ – в публикацията си „Попарата от бетонирането на Черноморието ни не е изстинала“ – разказа историята му. По онова време въпросните обекти бяха собственост на едноличното дружество с ограничена отговорност „Бяла Бийч Ресорт”, което беше забъркано с десетки градежи по Черноморието и което беше обявено в несъстоятелност, оставяйки зад гърба си дългове за милиони.

Очевидно и новият собственик на комплекса, не се е справил особено добре с това предизвикателство.

Ваканционните имоти

също се оказват не дотам добра инвестиция, тъй като масово се разпродават от частни съдебни изпълнители по цялото Черноморие. Обявите за продажбата им изпълват страниците на Камарата на събирачите на дългове. Да не говорим за „екстри“ като фитнеси, фризьорски и козметични салони и от южните, и от северните морски курорти, чиито собственици също не са могли да преборят конкуренцията.

Така например, търг ще има за фитнес в Златни пясъци. Обявената цена е 32 652 лв., а площта е малко над 98 квадрата. Също от края на август има обявени три подобни имота в Слънчев бряг, които струват съответно 29 040 лв., 26 960 лв. и 61 520 лева.

Сайтовете за продажба на хотели също са доста пълни. Разбира се цените тук са доста по-солени, но очевидно собствениците им са стигнали до решението да се разделят с тази си инвестиция.

Така например, за 2.1 млн. евро се предлага семеен хотел на първа линия пред вилна зона „Зора“ (между "Свети Влас" и "Слънчев бряг"), с разгърната площ от 1500 кв.м. и 80 легла.

Между 500 000 и 800 000 евро се предлагат хотели на Черноморец, "Свети Влас", "Златни пясъци", Кранево и Китен.

С други думи пазарът на черноморски имоти е повече от преситен. Стига да се намерят и купувачи за задръстеното ни от градежи крайбрежие…?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст